Subvencije za energetsku efikasnost

Država će ubuduće da subvencioniše kredite koji za cilj imaju poboljšanje energetske efikasnosti, saopštilo je Ministarstvo prostornog planiranja.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

16:57

Default images

Državni sekretar ministarstva Bojan Djurić rekao je da je za te namene iz Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno 200 miliona dinara.

"Za sada postoje dve opcije za subvencionisanje tih kredita, a mi bi u narednih sedam do 10 dana trebali da odaberemo onu koja bude povoljnija po građane", rekao je Đurić.

Kako je precizirao, prva mogućnost je da država plaća polovinu iznosa kredita građana i da refundira taj iznos banci, uz plaćanje kamatne stope po onim uslovima koji sad postoje u bankama koje već odobravaju kredite za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada.

Druga opcija, naveo je Đurić, jeste da država subvencioniše kredit tako što će placahti celokupan iznos kamate, a u tom slučaju bi građanin vratio onoliko novca koliko je od banke pozajmio, bez dodatnih troškova. Prema njegovim rečima, program subvencionisanja zajmova za rekonstrukciju objekata koji rasipaju energiju trebalo bi da bude aktivan za oko mesec dana.

"Inavesticija za poboljšanje energetske efikasnosti za površinu objekta od 100 do 150 kvadrata iznosi od 2.000 do 4.000 evra", kazao je Đurić i istakao da se ulaganje isplati već posle nekoliko godina kroz manje račune za električnu energiju ili nabavku ogreva, a uticaće i na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

On očekuje veći broj zahteva za kredite na početku sledeće građevinske sezone i ističe da će dolazeća zima pomoći građanima shvate da samo dobra izolacija zidova i kvalitetni prozori mogu da smanje utrošak energije za grejanje, a time i račune.

Za sada Srbija nema Fond za energetsku efikasnost, čije je formiranje u nadležnosti ministarstva za infrastrukturu i energetiku i po zakonu je predviđeno 1. januura 2012. godine.

Đurić je objasnio da je do početka rada tog fonda u Fondu za zaštitu životne sredine nađen osnov za subvencionisanje kredita u delu budžetu za smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

"Sa trenutnim sredstvima trebalo bi da podmirimo sve zahteve za subvencionisanim kreditima koji bi nam stigli u narednih godinu dana", rekao je državni sekretar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: