Cvetković: Standard građana raste

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Srbija ima dobre polazne osnove da rast društvenog bruto proizvoda (BDP) u idućoj, 2012. godini bude tri odsto.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2011.

12:07

Default images

Cvetković je ocenio da će izvoz ove godine porasti za više od 20 odsto, inflacija će biti jednocifrena, a kurs je stabilizovan.

"Sve su to dobre polazne osnove da rast 2012. bude tri odsto i da se nastavi jačanje realnog sektora i izvozno orijetnisane privrede uz smanjenje inflacije i javne potrošnje", rekao je premijer.

On dodaje da zato "sa više realnog optimizma možemo da očekujemo poboljšanje standarda građana i konačno zaustavljanje rasta nezaposlenosti". Cvetković je naglasio da su javne finansije u Srbiji ove godine pod punom kontrolom i da je to pokazao i rebalans državnog budžeta u kojem nije bilo "nekontrolisanih javnih rashoda", već su "samo bili manji prihodi budžeta zbog smanjene ekonomske aktivnosti".

"Pri tome, ispoštovane su su sve zakonske obaveze u vezi sa platama u javnom sektoru i penzijama, a socijalna izdvajanja za najugroženije su povećana", rekao je Cvetković i posebno podvukao da nije zaustavljen ni jedan vežen infrastrukturni projekat, niti su smanjene subvencije poljoprivredi.

Premijer je kazao i da će Vlada nastaviti da radi za poboljšanje poslovne klime u Srbiji. Ove godine će realni rast BDP biti dva odsto, a rast industrijske proizvodnje veći od tri odsto.

Uz očekivani privredni rast, makroekonomsku stabilnost i status kandidat za prijem u EU krajem ove godine, popraviće se rejting Srbije i povećati investicije, očekuje Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: