Obama: Razumem “okupatore“ Amerike

Protesti pokreta "Okupirajte Vol strit" predstavljaju izraz širokog nezadovoljstva javnosti načinom na koji funkcioniše finansijski sistem SAD, kaže Barak Obama

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2011.

05:28

Default images

Američki predsednik navodi da su protesti “izraz nezadovoljstva koje oseća američki narod, pošto smo imali najveću finansijsku krizu od Velike depresije, koja je nanela veliku kolateralnu štetu širom zemlje...“

On dodaje da “i dalje neki isti ljudi koji su se ponašali neodgovorno, pokušavaju da se bore protiv napora da se spreči praksu koja nas je u to uvela“. Obama je rekao da razume tu zabrinutost američke javnosti zbog stanja na Vol stritu, na koji se gleda kao na primer koliko finansijski sistem ne poštuje pravila. On je, ipak, napomenuo da SAD moraju imati snažan i efikasan finansijski sektor kako bi se obezbedio privredni rast.

Prema njegovim rečima, zakon o sveobuhvatnoj reformi finansijskog sektora, koji je on prošle godine progurao kroz Kongres, i u koji je uložio puno političkog kapitala, obezbeđuje bolju kontrolu i regulaciju.

Pokret "Okupirajte Vol strit" započeo je 17. septembra proteste protiv pohlepe finansijskog kapitala, korupcije i društvenih nepravdi.

Protestu koji je započelo nekoliko desetina ljudi, pridružili su se građani, članovi sindikata i studenti, tako da su u protestnoj šetnji u sredu učestvovale hiljade demonstranata, a slične akcije pokrenute su u desetinama američkih gradova.

Nekoliko stotina demontranata protestovalo je i nedaleko od Bele kuće, pruživši tako mogućnost da se i centar američke političke moći iz prve ruke upozna sa obimom nezadovoljstva u zemlji. Demonstracije su okupile nezadovoljnike svih vrsta, čija je zajednički imenitelj to što smatraju da je vlada prestala da obraća pažnju na narod.

To se sve poklopilo sa najnovijim akcijama pokreta "Okupirajte Vol strit".

Ogranak pokreta u Vašingtonu, pod nazivom "Okupirajte DC", u prvi plan ističe kritiku uticaja velikih korporacija na politiku u Vašingtonu. U skladu sa time je i njihova lokacija na Mekfirson skveru, koji predstavlja sinonim za prestoničku industriju lobiranja.

Protest u Vašingtonu, pod nazivom "Zauštavite mašinu", koji je zamislila antiratna grupa "Oktobar 2011", odvija se na Fridom plazi, gde će učesnici biti danonoćno okupljeni barem naredna četiri dana, koliko za to imaju dozvolu vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: