Iz Rusije “pobeglo“ 50 mlrd. dolara

Za devet meseci je iz Rusije povučeno 49,3 milijarde dolara, što je premašilo prognozu da će u celoj godini "odbeći" 36 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.10.2011.

08:05

Default images

Kapital je takvom brzinom povlačen iz Rusije samo u vreme prethodne krize 2008-2009. godine.

Uz nestabilnost tržišta i očekivanje drugog talasa recesije, u Rusiji je prisutan i efekat sve bližih izbora, navode ruski mediji.

"Rastuća bojazan od novog ekonomskog pada rezultirala je odlivom sredstava sa deviznih i tržišta akcija Rusije kao i mnogih drugih zemalja čija su tržišta u usponu", kaže guverner ruske centralne banke Sergej Ignjatjev, priznajući da će "odliv biti popriličan".

Ruska ekonomija je u direktnoj zavisnosti od cena sirovina i ukoliko zapadnim zemaljama zavlada recesija, cene nafte će padati. Investitori, strahujući od moguće krize, povlače kapital iz Rusije.

Ekonomisti ukazuju da na odliv kapitala iz Rusije utiču i drugi faktori. Generalno, tri meseca uoči predsedničih izbora odliv kapitala se ubrzava.

Čak i 2004. uoči drugog mandata Vladimira Putina kada je sve bilo predvidivo, iz Rusije je izneto oko 15 milijardi dolara, podsetila je glavni ekonomista BNP Pariba Julija Cepljajeva.

Novi izbori za predsednika Ruske Federacije treba da budu održani u martu 2012, a sve su naznake da će na njima glavni kandidat biti ponovo sadašnji premijer Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: