Prodaju preko neta koči 40 propisa

Ukoliko bi se u Srbiji pojednostavilo poslovanje preko interneta to bi omogućilo povećanje broja zaposlenih i donelo godišnji prihod od čak šest milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.10.2011.

12:22

Default images

"Ukoliko bi ljudi koji odlučuju u državi pojednostavili poslovanje preko interneta, sračunali smo da bi to donelo prihod od oko šest milijardi evra na godišnjem nivou, a tako bi se zaustavio i odliv stručnjaka iz Srbije", kaže Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta.

On precizira da je u Srbiji još uvek na snazi više od 40 odavno prevaziđenih, anahronih i nepotrebnih propisa, zakona i podzakonskih akata, koji onemogućavaju da se na proizvodi i usluge brzo i jednostavno prodaju preko interneta. Centar je, kaže Torbica, započeo dijalog sa Ministarstvom za finansija, Narodnom bankom, Poreskom upravom i sa Carinom kako bi se taj problem rešio.

On smatra da je najveći problem taj što je domaće poslovno okruženje prilagođeno velikim sistemima, dok propisi nisu prilagođeni preduzetnicima i malim preduzećima.

To je razlog što mnogi koji se bave internet biznisom propadnu već u prvoj godini poslovanja, dodaje Torbica.

Torbica navodi primer grupe žena iz Sombora koje se bave starim zanatima, kojima je nedavno održao predavanje o tome kako da svoje proizvode prodaju preko Interneta.

Oko 400 žena bilo je, tvdi on, veoma zainteresovano za taj vid trgovine, ali u ovom momentu one to ne mogu da učine na jednostavan način.

Kada je reč o „pej-pal" servisu, sistemu naručivanja i plaćanja robe preko interneta, njegovo uvođenje će značajno pojednostaviti te mogućnosti, smatra Torbica.

„Mi koji živimo od itnereneta iskoristili smo 'pej-pal' kao jedan opšte poznat brend... kao što se u narodu odomaćilo da kalkulator zovemo digitron, a digitron je samo jedan od brendova proizvođača kalkulatora", precizirao je Torbica.

Prema njegovim rečima, razvoju interneta i društvenih mreža doprinela je i pojava „pametnih" telefona pa više nije neophodno sedeti u zatvorenom prostoru, za računarom, jer zahvaljujući njima, osim razgovora i slanja SMS poruka, svako ko ima takav telefon može da razmenjuje informacije na duštvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: