Carina koči rast onlajn kupovine

Prednosti koje donosi kupovina preko interneta, a glavna među njima je primamljiva cena, građanima Srbije su do sada bile nedostižne.

Izvor: Blic

Nedelja, 02.10.2011.

02:32

Default images

I to pre svega zbog važećih carinskih propisa.

Najava Vlade da će povećati maksimalnu vrednost robe na koju se neće plaćati carina mogla bi stvari da pomeri sa mrtve tačke. Stanovnici Srbije uskoro će moći da kupuju stvari vredne najviše 50 evra, a da za njih nemaju dodatne carinske troškove.

Iako je to dvostruko više od dosadašnjeg limita, zahtev korisnika je bio da se on postavi na najmanje 100 evra. Ovo pomeranje, nadaju se nadležni, trebalo bi da unapredi internet trgovinu, ali i da otvori vrata i dugo najavljivanom sistemu za kupovinu preko globalne mreže Pejpalu. Što se tiče paketa od rođaka i poznanika iz inostranstva, oni će biti oslobođeni carine ako ne prelaze vrednost od 70 evra. Trenutna granica stoji na 45 evra.

"Ulaganje u brzi internet, digitalne tehnologije i razvoj novih servisa, koji omogućavaju razvoj e-trgovine, e-bankarstva, odnosno e-uprave, imaju veliki i dugoročni uticaj na razvoj društva u celini", smatra Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije "prokrčili“ su put Pejpalu i stavom da registrovanje naloga kod njih ne znači otvaranje računa u inostranstvu. Građani Srbije, inače, nemaju mogućnost da drže pare na računima u inostranstvu, tako da ovakvo tumačenje omogućava Pejpal usluge i u našoj zemlji.

Najviše koristi imaće oni koji naručuju proizvode koji se ne mogu naći u domaćim radnjama, jer ih niko ne uvozi. To su recimo originalni kompjuterski softveri, za koje ne postoji zastupnik u Srbiji. Isti je slučaj i sa nekim brendovima odeće, manjim elektro uređajima, pojedinim knjigama, te specijalno ručno rađenim nakitom, ili delovima za muzičke instrumente.

U Uniiji poslodavaca Srbije objašnjavaju da prethodni propisi praktično nisu omogućavali građanima da bilo šta naruče iz inostranstva, jer su obična majica ili softver spadali u kategoriju višeg oporezivanja.

"Većina proizvoda kojima se trguje košta između 50 i 70 dolara, a kad se tome dodaju avionski troškovi i carina, ukupno izađe na 80 ili 90 dolara. Toliko je na kraju trebalo da se plati za, recimo, jedan mali kućni aparat ili odelo", kaže Dragoljub Rajić iz UPS-a.

Novica Ranđelović, potpredsednik Gradske organizacije potrošača u Nišu, dodaje da "Srbija, međutim, ovim promenama ipak neće u potpunosti dostići evropski nivo. U većini zemalja Evrope, naime, carina na poručenu robu se ne plaća, ako vrednost ne prelazi 100 dolara. Svaki pomak u pozitivnom smeru, međutim, znači da se neko iz državnih institucija konačno setio potrošača i njihovih potreba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: