Zovemo PejPal ili potkradamo državu

Odluka Vlade da se ubuduće ne carini roba čija vrednost ne prelazi 70 evra, bi mogla da bude uklanjanje poslednje prepreke za dolazak u Srbiju PejPala.

Izvor: Politika

Četvrtak, 29.09.2011.

00:06

Default images

U Upravi carina kažu da inicijativa da se taj limit poveća nije nova i da je do pre nekoliko godina on iznosio 100 evra.

"Sada je to 25 evra za robu koja se kupuje u inostranstvu i ukoliko se donese propis o tome da se ne carini roba vrednosti do određene, mi ćemo ga primenjivati, jer smo izvršno telo koje sprovodi odluke", rekli su u Upravi carina.

Da je privlačenje PejPala cilj povećanja limita za necarinjenje, potvrđuje dosadašnja praksa kupovine posredstvom Interneta. Ukoliko se ovog trenutka na globalnoj mreži pazari i naruči nešto skuplje od 25 evra, platiće se i troškovi carinjenja. Tako komplet knjiga, kompakt diskova ili komad garderobe koji vrede 100 dolara, dok stignu na kućnu adresu, koštaće barem još toliko. Osim toga, Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu, nedavno je izjavila da je veliki problem to što se građani Srbije prilikom kupovine preko Interneta suočavaju sa neodgovarajućom carinskom procedurom, odnosno niskim limitom za uvoz i izvoz robe.

U Upravi za digitalnu agendu kažu da su do sada uradili sve što su mogli kako bi PejPal došao u Srbiju i da sve dalje zavisi od njihove poslovne politike jer "ne možemo mi njih da dovodimo, već će oni sami o tome doneti odluku".

Nisu, međutim, svi zadovoljni zbog mogućeg povećanja limita za carinjenje robe. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, smatra da ovakva odluka neće biti dobra po našu proizvođačku industriju, niti po našu ekonomiju.

"Gotovo 90 odsto Internet prodaje, pa i ova mera, služe za utaju carine. Jer, takva odluka će omogućiti da se u malim tranšama uvoze beskonačno velike količine robe koje neće biti ocarinjene. Tako je i Nekerman radio preko kataloške prodaje do pre nekoliko godina i ovo me podseća na tu priču", kaže Knežević, podsećajući i na paragrafe međunarodnih propisa.

On upozorava da "prema važećim pravilima u svetu, nije moguće obavljati trgovinu ukoliko firma nije registrovana u domicilnoj zemlji, odnosno u onoj u kojoj prodaje robu. Ako vrednost za necarinjenje robe bude podignuta na 75 evra, to znači da ćete u četiri tranše nekome moći da pošaljete robu u vrednosti od 300 evra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: