Srbija 95. na listi konkurentnosti

Srbija se po nivou konkurentnosti nalazi na 95. mestu od 142 zemlje čiju je konkurentnost na osnovu 12 indikatora ispitivao Svetski ekonomski forum (SEF).

Izvor: Beta

Sreda, 07.09.2011.

14:30

Default images

Na tu poziciju Srbija je došla napredujući za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu.Prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (SEF) jačanje konkurentnosti Srbije najviše koče neefikasna birokratija, korupcija i slab pristup finansijama.

Među problematične faktore za poslovanje uvršćeni su i inflacija, politička nestabilnost, poreske stope i poreska regulativa, nedovoljno razvijena infrastruktura, kriminal.

Najviše slabih pozicija, ispod stote na globalnoj listi, Srbija ima kod indikatora institucije gde je 126. po zaštiti vlasničkih prava, 128. po nezavisnosti sudstva, 134. zbog preobimne regulative a 140. po zaštiti interesa manjinskih akcionara.

Gledano prema kvalitetu železničke infrastrukture, Srbija je na 102. mestu u svetu, po kvalitetu puteva je 131. a po kvalitetu infrastrukture u vazdušnom saobraćaju 132.

Srbija je i u novom izveštaju SEF-a manje konkurentna od zemalja u okruženju - Slovenija je na 57. mestu liste, Crna Gora na 60, Hrvatska na 76, Albanija na 78. a Makedonija na 79. Slabije pozicionirana od Srbije u regionu je jedino Bosna i Hercegovina koja se našla na 100. mestu. Švajcarska ekonomija je i dalje predvodnik u svetu po konkurentnosti zahvaljujući efikasnosti u sektoru inovacija i na tržištu rada,.

Singapur je na drugom mestu liste najkonkurentnijih svetskih ekonomija, a Švedska na trećem, dok su SAD nastavile da padaju, treću godinu uzastopce, skliznuvši sa prvog mesta 2008. na petu poziciju zbog svog ogromnog deficita i pada poverenja javnosti u vladu, prenele su agencije.

"Uprkos mnogim strukturalnim prednostima koje čine američku ekonomiju izuzetno produktivnom, niz sve većih slabosti uticalo je na pogoršanje pozicije SAD u poslednje dve godine", ukazano je u saopštenju SEF.

SAD imaju izuzetne univerzitete, jak istraživački i razvojni sektor, veliku ekonomiju i fleksibilnu radnu snagu, ali je "poslovna zajednica i dalje kritična prema javnim i privatnim institucijama", ukazao je SEF.

Područje najveće slabosti SAD i dalje je pomanjkanje makroekonomske stabilnosti , navedeno je u izveštaju i dodato da će visok nivo javne zaduženosti verovatno umanjiti ekonomski rast te zemlje.

Ovo rangiranje predstavlja najnoviju lošu vest za administraciju predsednika Baraka Obame koji nastoji da podstakne posustalu američku ekonomiju i snizi stopu nezaposlenosti koja premašuje devet odsto.
Švajcarska se treću godinu uzastopce našla na prvom mestu godišnjeg rangiranja SEF, sa sedištem u Ženevi, najpoznatijeg po organizovanju ekskluzivnog sastanka svetskih moćnika u Davosu, u Švajcarskoj.

"Švajcarske naučne i istraživačke institucije su medju najboljima u svetu i jaka saradnja izmedju njenih akademskih i poslovnih sektora, kombinovana sa velikim ulaganjima kompanija u istraživanje i razvoj, osigurava da mnoga od tih istraživanja budu prelivena u tržišne proizvode i procese", ukazao je WEF, dodavši da Švajcarska ima jedno od najstabilnijih ekonomskih okruženja.

Švajcarska, uz to, ima niske nivoe nezaposlenosti i duga.

Ta zemlja od osam miliona stanovnika takodje poseduje efikasne javne institucije, dobru javnu infrastrukturu i visoko razvijena finansijska tržišta.

Singapur se ove godine popeo na drugu poziciju na listi, istisnuvši Ssvedsku na treće mesto. Finska je dospela na četvrto, sa sedmog prošle godine.

Ovo rangiranje, koje Svetski ekonomski forum obavlja već više od tri decenije, zasnovano je na javno raspoloživim ekonomskim podacima i ispitivanju 14.000 poslovnih lidera u 142 zemlje sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: