Egereši: Vojvodini preti bankrot

Šandor Egereši, predsednik Skupštine Vojvodine, kaže da je tačno da je vojvođanska privreda pred bankrotstvom jer novac iz republičkog budžeta ne pristiže.

Izvor: Blic

Utorak, 06.09.2011.

00:07

Default images

"Mi se moramo s tim suočiti", dodaje on i navodi da bi trebalo da preduzmemo konkretne korake zajedno sa Republičkom vladom da se to spreči.

Kada je u pitanju imovina, Egereši naglašava da "Vojvodina i Vojvođani više zaslužuju nego što će dobiti zakonom o javnoj svojini koji će najverovatnije biti prihvaćen u parlamentu. Isto se odnosi i na lokalne samouprave"

On dodaje i da je veoma važno da naša država postane članica EU i nema dileme da zato moramo da regulišemo propise u skladu sa evropskim standardima.

Egereši, koji je i visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara, kaže da je "Srbija poslednja zemlja u EU u kojoj jedinice lokalne samouprave i pokrajina nisu prepoznati kao titulari svojine. U tom smislu, ovaj zakon je od velikog značaja, kao i sa stanovištva jačanja procesa decentralizacije".

"Nažalost, ovaj zakonski predlog je prepun nedovršenih rešenja. Odredbe zakona koje unose zebnju, a tiču se interesa Vojvodine, jesu one koje zanemaraju zalaganja APV u nepokretnosti i izgradnju pre donošenja Ustava iz 1990. Dakle, veliki sistemi nisu definisani kao svojina pokrajine, kao ni poljoprivredno zemljište i imovina", napominje on.

Na kritike da je Skupština Vojvodina ove godine zasedala samo dva puta, on odgovara da "nije u redu da se rad Skupštine ocenjuje samo na osnovu broja održanih sednice".

On objašnjava da se svake poslednje subote održava “Dan otvorenih vrata” kada građani mogu da dođu u Skupštinu i učestvuju u raspravi, da je rukovodstvo skupštine posetilo Kulu, Adu i Bački Petrović gde je razgovaralo sa građanima, a uspostavljena je i saradnja sa preko 15 regija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da su poslanici u pokrajini time zaradili plate od oko stotinu hiljada dinara mesečno, Egereši kaže da ga "jako pogađa kada se priča završava sa te dve sednice. Znam da je teška situacija i da su naše plate visoke u odnosu na prosek u zemlji, ali nismo mi ti koji su odredili te plate. Nasledili smo ih iz prethodnog saziva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: