“Jugoprevoz namerno upropašten“

Mali akcionari i poverioci jagodinskog Jugoprevoza u stečaju kažu da nije bilo potrebe da se raspodaje imovina preduzeća da bi bila isplaćena dugovanja.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.09.2011.

19:27

Default images

"Potraživanja Jugoprevoza iz Iraka od 6,3 miliona dolara naplaćena su pre tri godine, što je bilo dovoljno za isplatu 413 poverilaca firme", rekao je predsednik Odbora poverilaca Jugoprevoza Miloš Jovanović.

On je istakao da su poverioci i mali akcionari Jugoprevoza tek pre mesec dana iz izveštaja stečajnog upravnika saznali da je naplaćeno potraživanje iz Iraka, za posao čiji je nosilac bilo preduzeće Ratko Mitrović. "Od nas je namerno skrivano da je naplaćen taj dug, kako bi bila obezvređena vrednost imovine preduzeća", rekao je Jovanović.

Jugoprevoz je u bio u blokadi od 2004. godine, a stečaj je uveden 2009. godine. Od 413 poverilaca, radnika je 390 i oni potražuju 360 miliona dinara za 36 neisplaćenih ličnih dohodaka i doprinosa.

Jovanović je napomenuo da je procenjena imovina Jugoprevoza pred početak privatizacije "bila osam miliona evra, da bi u avgustu ove godine, poslednja ponuda za prodaju iznosila svega 74 miliona dinara".

Upravna zgrada preduzeća, auto baza i remont centar procenjeni su na 74 miliona dinara u junu, kada je održana šesta aukcija na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca. Autobuska stanica je prodata u maju 2010. godine preduzeću Eurolin iz Paraćina po početnoj ceni od 21,7 miliona dinara, a turistička agencija Karavan, takođe u sklopu firme, za pet miliona dinara.

Mali akcionari i poverioci Jugoprevoza prošle godine su se za pomoć obraćali Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Republičkom tužilaštvu, Trgovinskom sudu u Kragujevcu i Narodnoj kancelariji predsednika Republike, a najavili su da će se obratiti i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Posle ovoga, nemamo poverenja u pravni sistem Srbije i 14. septembra na Skupštini malih akcionara i poverilaca donećemo odluku da svoja prava potražimo u Međunarodnom sudu pravde u Strazburu", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: