Ujednačiti plate sa javnim sektorom

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin smatra da nije realno očekivati da se reforma poreza na zarade sprovede u mandatu ove vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2011.

15:29

Default images

Zahtev Privredne komore Srbije je, kako je rekao Bugarin, da poreska reforma, koja bi mogla biti sprovedena sledeće godine, bude stimulativna za privrednike, što bi doprinelo smanjenju poslovanja u "sivoj zoni".

Budući da je od okotbra 2008. godine, kada je bilo 1.995.000 zaposlenih, bez posla je ostalo 239.000 ljudi, Bugarin je predložio da Vlada Srbije preduzme mere kojima če biti podsticano zapošljavanje i izvoz. Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević ocenio je da je najava smanjenja opšte stope poreza na zarade "laž oročena na godinu dana i jeftina politička estrada".

Asocijacija, predlaže da se porezi i doprinosi na plate do 30.000 dinara smanje na 40 odsto, čime bi se postigla "socijalna progresivnost".

"Treba da se ujednače plate realnog sektora sa zaradama u javnom sektoru koje su duplo veće", kazao je Knežević i dodao da tih razlika u platama, kakve su u Srbiji, nema nigde u svetu.

Prema njegovim rečima, "stabilizacijom poreza stabilizuju se i postojeća radna mesta, a onda može da se računa i na nova zapošljavanja". On naglašava da kako je krenulo, bez posla će ostati jođ 100 000 radnika.

“U sadašnjim uslovima privreda ima dve opcije - ili bežanje u sivu zonu ili zatvaranje firmi", upozorio je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: