Srbija još malo pa dužna kao Grčka

Spoljni dug Srbije na kraju juna 2011. godine iznosio je 22,7 milijardi evra i imao je učešće u procenjenom bruto domaćem proizvodu (BDP) od 74,8 odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.09.2011.

10:52

Default images

Kako je objavila Narodna banka Srbije, to je ispod nivoa visoke zaduženosti.

Smatra se da je zemlja visoko zadužena kad učešće spoljnog duga u BDP-u dostigne 80 odsto.

Dug javnog sektora na kraju prvog polugodištva ove godine iznosio je 9,1 milijardu evra i imao je učesće od 40,2 odsto u ukupnom spoljnjem dugu. Zaduženost prema inostranstvu države i NBS je bila 8,4 milijarde evra, a grancije države su iznosile 700 miliona evra.

Prodajom hartija o dvrednosti država se u drugom tromesečju zadužila za 54,3 milijarde dinara, tako da je ukupan dug po tom osnovu na kraju juna iznosio 304,9 milijarde dinara.

Spoljni dug privatnog sektora na kraju juna bio je 13,6 milijardi evra, od čega je 4,3 milijarde dug banaka, a 9,3 milijarde dug preduzeća.

Ukupan spoljni dug je za 62,5 miliona evra veći nego na kraju marta, dok je javni sektor povećao zaduženost za 277,1 milion, a privatni sektor smanjio za 214,6 miliona evra.

Po osnovu kursnih razlika dug je smanjen za 13,6 miliona evra.

Gotovo celokupno povećanje javnog duga odnosi se na povećanje unutrašnjeg javnog duga, dok je spoljni javni dug povećan za svega 74,1 milion evra. Povećanje stanja javnog duga je najvećim delom posledica zaduživanja države putem izdavanja dugoročnih dinarskih obveznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: