NIS zaradio preko 200 miliona evra

Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 21,4 milijarde dinara.

Izvor: Beta

Sreda, 24.08.2011.

09:09

Default images

NIS je ostvario dobit prevenstveno zahvaljujući poboljšanju efikasnosti, smanjenju troškova, povećanju proizvodnje nafte i gasa i proširenju asortimana derivata, kao i pozitivnim kursnim razlikama koje su iznosile 6,4 milijardi dinara.

Zamenik generalnog direktora NIS - a Aleksej Urusov objasnio je da je kompanija zabeležila dobit pre kursnih razlika od oko 15,1 milijardi dinara, što je 144 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2010. godine. NIS je u prvoj polovini godine u državnu kasu na ime poreza i fiskalnih obaveza uplatio 40 milijardi dinara, što je za oko milijardu dinara više nego u istom periodu prošle godine, rekao je Urusov i dodao da je NIS od početka godine investirao 8,6 milijardi dinara, što je duplo više nego prošle godine.

Urusov je naveo da se modernizacija rafinerije u Pančevu odvija planiranom dinamikom i da će biti završena u predvidjenom roku odnosno do kraja sledeće godine. On je naveo i da je proizvodnja domaće nafte i gasa od početka ove godine iznosila oko 730.000 tona, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, obim prerade je bio manji za oko 14 odsto, dok je promet derivata za oko tri odsto manji nego u prvoj polovini prošle godine.

Profit pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA) u prvih šest meseci iznosio je 20,5 milijardi dinara, što je 144 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

NIS je u prvom kvartalu ove godine ostvario dobit od 9,8 milijardi dinara, dok je prihod od poslovanja kompanije u tom periodu iznosio 5,3 milijarde dinara.

Ruski Gaspromnjeft preuzeo je 51 odsto akcija NIS-a u februaru 2009. godine za 400 miliona evra i od malih akcionara te kompanije ove godine otkupio je 5,15 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: