Svaki peti odradio pun radni staž

Većina od 1,6 miliona srpskih penzionera žalie se na mali iznos penzija, ali je činjenica da je tek svaki peti građanin tu penziju zaradio pošteno..

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2011.

12:09

Default images

Prema podacima Penzijskog finda, od 1,6 miliona penzionera nema ni 300.000 onih koji su plaćali doprinose punih 40 godina, odnosno 35 kada su u pitanju žene. Muškarac se u proseku penzioniše sa 37, a žena sa 32 godine rada

Ipak, u Fondu PIO kažu da se slika postepeno poboljšava jer se broj penzionera sa punim radnim stažom povećava iz godine u godinu. Među osiguranicima bivšeg Fonda za zaposlene je tako, u 2010. godini, bilo skoro četiri odsto više onih sa odrađenim punim stažom nego dve godine ranije, a slični se trendovi opažaju i među ostalim kategorijama osiguranika - samostalnim delatnicima i poljoprivrednicima.

I dok je, sasvim očekivano, i dalje najviše onih koji su ceo radni vek proveli po nekim državnim službama, najmanje radnika je pun staž odradilo obrađujući zemlju, voćnjake ili hraneći stoku.

U Fondu PIO kažu da je svega 0,85 odsto poljoprivrednika, odnosno njih oko 1.500, doprinose plaćalo pun radni vek!

"Učešće onih koji su odradili pun staž se zaista povećava iz godine u godinu, ali i pored toga prosečan staž penzionera u kategoriji zaposlenih konstantno, još od 1998. godine, iznosi 33 godine. Ovo je važno napomenuti jer je to jedan od razloga zašto odnos prosečne penzije u prosečnoj zaradi nije adekvatan", smatra i Katarina Stanić iz Centra za liberalno-demokratske studije.

Stanićeva, na osnovu svog istraživanja o penzijskim sistemima, našu zemlju poredi i sa drugim državama.

"Situacija u zemljama Evropske unije je zapravo slična našoj. I tu je prosečan staž za nove korisnike muškarce ispod 40 godina, a za žene, čak, iznenađujuće nizak - tek 30 godina staža", kaže Stanićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: