Poljska neće uvesti evro pre 2015.

Poljaci sigurno neće plaćati evrom do 2015, jer parlament nema nameru da u narednom četvorogodišnjem periodu uvede jedinstvenu evropsku valutu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2011.

08:59

Default images

Ministar finansija Jacek Rostovski kažeda nije isključeno da evro bude uveden u Poljskoj u narednoj deceniji, ali da neće biti na dnevnom redu narednih nekoliko godina.

"Ne verujem da će do toga doći tokom mandata sledećeg parlamenta", dodao je ministar koji je početkom godine izjavio je nema nameru da uvede evro dok evrozona ne izađe iz trenutne krize.

Varšava stalno odlaže uvođenje evra, ali tvrdi da je prihvatanje zajedničke evropske valute strateški cilj zemlje.

Prema prvobitnom planu, Poljska je trebalo da uvede evro 2012., ali su globalna kriza i visoki budžetski deficit izazvali neraspoloženje poljske javnosti prema evru.

Evrom se, od 27 zemalja-članica Evropske unije, plaća u 17. Poslednja je u zonu evra stupila Estonija početkom ove godine.

Zemlja koja namerava da prihvati evro mora najpre da ispuni pet uslova, tzv. mastrihtskih kriterijuma - deficit državnog budžeta ne sme da bude veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP); javni dug može da bude najviše 60 odsto BDP; a inflacija, kamatne stope i valutni kurs date države moraju da se kreću u određenim granicama.

Poljska, Estonija Češka su ušle u EU u tzv. "velikom prasku" 2004, zajedno sa još sedam zemalja iz centralne, istočne i južne Evrope. Iz te grupe su, u međuvremenu, evro usvojile Slovenija, Slovačka, Malta i Kipar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: