Slika Modiljanija "otkrila" Hadžića

Hapšenje i lociranje opuženika Gorana Hadžića posledica je uspešne istrage BIA koja je usledila nakon pokušaja prodaje skupocene slike Amedea Modiljanija.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

11:33

Default images

Pokušaj prodaje slike, za koje se sumnjalo da pripada Hadžiću je za BIA bila indicija koja je ukazivala da ovaj haški optuženik ima sve manje novca, kaže za B92 specijalni tužilacza ratne zločine Slobodan Vukčević.

"Do strateškog prodora u hvatanju Gorana Hadžića je došlo nakon pokušaja prodaje Modiljanijeve slike, upravo prilikom oduzimanja te slike su počeli da se prate kontakti koji su vodili do njega", kaže Vukčević.
Inače, u potrazi za Hadžićem (52) 31.decembra 2010. je u Novom Sadu pretresena kuća njegovog bliskog prijatelja Zorana Mandića, kod koga je pronađeno 50 vrednih umetničkih slika.

"Među slikama pronađena je i fotografija ulja na platnu poznatog italijanskog slikara Amedea Modiljanija koja, po procenama, vredi više miliona evra. Sumnja se da je ta slika u Hadžićevom vlasništvu i da je bila namenjena prodaji kako bi se nabavio novac za dalje skrivanje", rekli su u Tužilaštvu za ratne zločine.

Mandić je tvrdio da je slika njegovo vlasništvo, o čemu ima važeći dokument. "Nabavio sam je 1991. i trebalo mi je 17 godina da bih dokazao njenu autentičnost, što je potvrdio „Modiljanijev institut" iz Rima. Sertifikat sam dobio 2007. godine", rekao je Mandić.

Hadžića su, naime jutros u 8,24 sati u reonu Fruške Gore uhapsili pripadnici Bezbednosno informativne agencije, nu osnovu svoje redovne akcije i u to u trenutku kada je, kako nezvanično saznajemo, išao da od jednog od saradnika podgine novac. Kako je saopšteno iz izvora bliskih istrazi, postojale su indicije i da je umetnička slika „Portret muškarca" Amedea Modiljanija, koja se nalazi u vlasništvu Hadžićevog prijatelja Zorana Mandića, kupljena novcem stečenim od prodaje nafte početkom rata 1991. godine.

"Po saznanjima koje imamo, oni su tu sliku kupili u Francuskoj. Ne znamo koliko su je platili, Mandić ne želi da nam kaže. Prilikom pretresa kuće ona nije bila okačena na zidu, već sklonjena. Slika je originalna i Mandić je pisao zahtev Ministarstvu kulture da mu odobre da je iznese iz zemlje. Njena vrednost je procenjena na između 10 i 15 miliona evra. Sumnjamo da je kupljena od prodaje nafte, kojom se Hadžić bavio u vreme rata, i da je bilo planirano da se proda u inostranstvu i da se tim novcem finansira njegovo dalje bekstvo", rekao je sagovornik blizak istrazi.

Izvor iz istrage potvrdio je međutim, da postoje saznanja da je Hadžić do sada svoje bekstvo finansirao najviše novcem od prodatih umetničkih slika i nakita.

"Pouzdano znamo da je to njegov glavni izvor finansiranja. Radi se o slikama takođe poznatih autora, čija su dela uglavnom po Beogradu prodavana kolekcionarima za po nekoliko desetina hiljada evra, i to preko posrednika. Takođe, ušli smo u trag i vrlo vrednom nakitu, koji je bio u vlasništvu Hadžića, a koji je prodavan za više hiljada evra. U pitanju su komadi zlatnog nakita, uglavnom ogrlice", dodao je sagovornik.

Srbija ne plaća 1 mil. € za Hadžića

Milion evra koje je država obećala za informacije o Goranu Hadžiću, poslednjem haškom begunacu, ostaće u državnoj kasi, saznaje B92.

Nagrada za informacije o njemu iznosila je milion evra, a država je raspisala u oktobru 2010. Tadašnjom odluke Vlade, ona je ustvari uvećana sa prethodnih 250.000 evra, koje su bile zagarantovane donosiocu prave informacije o Hadžuću po odluci Saveta za nacionalnu bezbednost, a na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje s Haškim tribunalom.

Istovremeno, nagradu od pet miliona dolara za podatke o Goranu Hadžiću raspisao je i Stejt department.
Porodica uhapšenog Gorana Hadžića, početkom 2011. rekla je da su u stalnoj opasnosti zbog raspisanih novčanih nagrada za informacije o Goranu Hadžiću, jer "lovci na glave" stalno opsedaju njihovu kuću.

"Oko naše kuće stalno "špartaju" automobili sa tablicama iz Nemačke, Italije, Velike Britanije, a videli smo čak i jedan "mercedes" izraelskih tablica ", rekao je Srećko, sin Gorana Hadžića.

Živka Hadžić, supruga haškog optuženika, kazala je i da porodica nije videla Hadžića od njegovog bekstva 2004. da mu nisu finansijski pomagali u bekstvu jer i sami žive u veoma teškoj situacijai.

"Znamo da ima mnogo onih koji u to neće poverovati, ali mi, u stvari, živimo od nešto manje od 300 evra penzije Goranove 86-godišnje majke Milene. Ona živi u kući pored nas koju, takođe, redovno pretresaju", rekla je tada Živka Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: