Kazna Ministarstvu, plaćaju građani

Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je kaznu od 180.000 dinara Ministarstvu životne sredine zbog toga što krije podatke o javnim nabavkama.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2011.

13:55

Default images

Koalicija za nadzor javnih finansija je naime još u decembru 2010. od Ministarstva za zaštitu životne sredine tražila kompletnu dokumentaciju o javnim nabavkama za period od januara do septembra, jer je tada bio sproveden tender za izradu sajta "Očistimo Srbiju" koju je Dulićevo ministarstvo platilo 25.000 evra.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine su kratko kazali za B92 da će ispuniti sve zakonske obaveze prema Povereniku za informacije od javnog značaja.

Sa druge strane, iz Ministarstva podsećaju da je protiv Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i njenog predsednika Dragana Dobrasinovica pokrenut odgovarajući sudski spor zbog ranije iznetih neistina.

Nisu, međutim, precizirali o kakvom se sporu radi.

Dragan Dobrošinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, u ime Koalicije za nadzor javnih finansija objašnjava da je Ministarstvo uporno odbijalo da preda dokumentaciju zbog čega su se obratili Povereniku.

"Poverenik je Ministarstvu prvo naložio da preda dokumentaciju, a potom ih je kaznio sa 20. 000 dinara jer dokumentaciju nisu predali. Sada je izrečena i kazna od 180.000 dinara i to je poslednje što Poverenik može da uradi", kaže Dobrašinović.

On napominje i da je i ovo zakonski apsurd, jer se odlukom Poverenika kažnjava Ministarstvo životne sredine, što praktično znači da će kaznu platiti poreski obveznici, umesto da bude kažnjena osoba u Ministarstvu koja odugovlači sa dostavljanjem traženih informacija.

Ministar životne sredine Oliver Dulić, prilikom akcije "Očistimo Srbiju" rekao je da je ulaganje u sajt bilo opravdano jer daje kompletan pregled informacija onima koji se bave sakupljanjem otpada.

Koаlicijа zа nаdzor jаvnih finаnsijа zatrаžila je od Vlаde Srbije dа hitno obezbedi izvršenje Rešenjа Poverenikа.

"Pitаmo se dokle će grаđаni biti prinuđeni dа plаćаju štetu koju svesnim i nаmernim kršenjem zаkonа prаvi ministаrstvo nа čijem je čelu Oliver Dulić i štа je to što upornim odbijаnjem dа dostаvi trаžene informаcije ovo ministаrstvo pokušаvа dа prikrije od jаvnosti" stoji u saopštenju Koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: