Srbija na nivou Afrike, a ne lider

Tek svaki 24. stanovnik Srbije nešto proizvodi, po čemu je Srbija na nivou siromašnih afričkih zemalja.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2011.

12:50

Default images

Iz tog razloga je neozbiljno govoriti o bilo kakvom ubrzanom ekonomskom oporavku i mestu lidera u regionu, ocenila je Unija poslodavaca Srbije.

Podatak da su samo 301.452 radnika od ukupno 1.770.628 zaposlenih angažovana na poslovima u proizvodnim delatnostima poražavajući je.

U srednje razvijenim evropskim zemljama prosek zaposlenih u proizvodnji je od 38 do 44 odsto, a u Srbiji svega 17 odsto, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su od januara 2009. do kraja prošle godine u Srbiji izgubljena 58.584 radna mesta i da se broj zaposlenih u industriji smanjio za 16 odsto. U proizvodnji prehrambenih proizvoda broj zaposlenih je smanjen za oko 11.000, tako da je sada zaposleno oko 56.000 ljudi. "Uprkos blagom porastu industrijske proizvodnje u 2010. godini, stanje u celokupnoj privredi Srbije je i dalje alarmantno", rekao je predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

UPS navodi da preti opasnost da Srbija u narednim godinama, čak i posle eventualnog ulaska u Evropsku uniju, postane ekonomski zavisna zemlja sa ogromnim spoljnotrgovinskim deficitom i usporenim privrednim rastom.

Prethodne godine pokazale su da ekonomska politika i određivanje potreba privrede iz vizura različitih stranka koje su se smenjivale na vlasti nije bilo dovoljno za održivi razvoj industrije.

Srbiji je potrebna zdrava inicijativa uspešnih pojedinaca iz privrede koji nemaju teret političkog i stranačkog angažovanja, već su spremni da iskustvo stave u funkciju ekonomskog razvoja zemlje.

Potrebno je da se privreda, a pogotovo industrija, razvija pod upravljačkom palicom profesionalaca dokazanih u poslovnom svetu, navodi se u saopštenju.

Poslodavci traže olakšice da prežive

Unija poslodavaca Srbije (UPS) zato traži niz zakonskih izmena, smanjenje poreskih opterećenja, uvođenje rada u naplati potraživanja i izradu ozbiljnog plana razvoja.
UPS predlaže da budu smanjena poreska zahvatanja iz privrede, da se skrati rok za plaćanja javnog prema realnom sektoru na 30 dana, a poslodavcima omogući da plaćaju porez na dodatu vrednost (PDV) tri dana od realizacije prodaje robe ili usluge.

Predsednik UPS Nebojša Atanacković je predočio da bi trebalo ukinuti sistem linearnog oporezivanja privrede, a stope poreza i doprinosa smanjiti do 50 odsto za primarne poljoprivredne proizvođača, zanatlije, tekstilnu industriju i preduzetnike u prve dve godine obavljanja delatnosti, jer se radi o početnicima.

Atanacković je precizirao da bi što pre trebalo zakonski ograničiti rok za sva plaćanja u Srbiji na maksimalno 60 dana od ispostavljanja fakture za isporučenu robu, a za plaćanja koja imaju država i javna preduzeća na maksimalno 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: