NS Vodovod: Prodaja ili partnerstvo

Opozicija i sindikat prikupili 32.000 potpisa protiv zakulisne privatizacije novosadskog Vodovoda i traže da o tome raspravlja gradski parlament.

Izvor: Press

Utorak, 21.06.2011.

10:50

Default images

U Vodovodu tvrde da nikako nije reč o prodaji preduzeća nego o javno-privatnom partnerstvu, koje je neizbežno.

Gradski odbori Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke u saradnji sa Sindikatom zaposlenih u javno-komunalnoj delatnosti, prikupili su više od 32.000 potpisa protiv uvođenja javno-privatnog partnerstva u Vodovod i kanalizaciju, za koje tvrde da je prodaja javnog preduzeća „iza zatvorenih vrata". Ovu inicijativu predali su Skupštini grada Novog Sada, tvrdeći da gradska vlast pokušava da privatizaciju sprovede pod izgovorom da je u pitanju javno-privatno partnerstvo, iako je suštinski reč o prodaji.

„Prvo, ne postoji zakonski okvir, niti postoji zakon o javno-privatnom partnerstvu u Srbiji, tako da je cela stvar nezakonita i radi se o privatizaciji. Kao drugo, u pitanju je nešto štetno za sve građane Novog Sada, što pokazuje i širok front političkih stranaka, sindikata i građana koji su shvatili pogubnost takve ideje“, kaže predsednik Gradskog odbora SNS u Novom Sadu Miloš Vučević.

On navodi da više od 32.000 potpisa građana jasno stavlja do znanja gradonačelniku i gradskim vlastima da ne prodaju Vodovod, čime automatski poništavaju monopolski položaj preduzeća kome je takav status dala upravo Skupština grada.

„Nadam se da neće smeti to da učine jer se protive opštem stavu građanstva. Ukoliko do prodaje ipak dođe, mi ćemo u zakonskim okvirima jednog demokratskog društva napraviti sve vrste protesta protiv tako pogubne odluke“, zaključio je Vučević.

Primer cela Zapadna Evropa

S druge strane, u JKP Vodovod i kanalizacija kažu da SNS i DSS zamenjuju teze, te da će javno-privatno partnerstvo u koje ulazi ovo preduzeće biti neminovnost pre ili kasnije, a da će ga tada izvesti upravo oni koji su danas najbučniji.

„To je neminovnost, i jednostavno nije istina da je uvođenje partnerstva privatizacija, to je zamena teza. U pitanju je javno-privatno partnerstvo jer, iako Skupština Srbije nije donela poseban zakon o javnom privatnom partnerstvu koji se već dugo najavljuje, ovakav vid poslovanja preduzeća ima svoj zakonski okvir u uspostavljenim javnim partnerstvima“, objašnjava portparol Vodovoda Davor Santrač.

„Zar poslovi koji se poveravaju privatnom sektoru u Beogradu ili drugim gradovima nisu primer toga? Primer je i čitava Zapadna Evropa koja praktikuje ovakav vid partnerstva“, pita on.

Direktor Vodovoda Branko Bjelajac je, povodom optužbi da se uvođenjem partnera prodaje preduzeće, samo kratko prokomentarisao da bi u slučaju privatizacije i on bio potpisnik peticije, ali da nije reč o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: