Telekom Austrijancima "ispod cene"?

Iako se još uvek čeka saopštavanje odluke o prodaji Telekoma Srbija, spekuliše se da je Austrijancima prodato već 30 odsto kompanije za 840 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2011.

00:03

Default images

Uoči odluke o tome da li će Telekom Srbija biti prodat austrijskom Telekomu, u emisiji Utisak nedelje pojavila se nezvanična informacija da je posao već završen.

Prema toj informaciji, 30 odsto akcija kompanije Telekom Srbija prodato je Austrijancima za 840 miliona evra.

"Ja sam pre pet minuta dobila poruku, neću reći od koga, ne iz 'vrha države', nego iz 'neimenovanih obaveštenih izvora', da je Telekom prodat, da je prodato 30 odsto Telekoma za 840 miliona evra. Znate li nešto o tome, da li je priča završena i da li je Telekom prodat?", rekla je voditeljka emisije Olja Bećković. Bivša ministarka telekomunikacija, a sadašnja državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić kazala je u emisiji da nije obaveštena o toj transakciji, ali joj prodaja 30 odsto akcija Telekoma za 840 miliona evra deluje, kako je rekla, relativno verovatno.

Ukoliko se u utorak dogodi ovaj scenario i država proda 30 odsto akcija Telekoma to će, prema mišljenju bivše ministarke za telekomunikacije, biti dobra prodaja.

"Mi smo za 50 odsto tražili milijardu i 400 miliona, za 30 odsto 840 miliona – to bilo otprilike to", kaže Matićeva i dodaje da je "Telekom Austrija renomirana kompanija, i ja ne bih imala ništa protiv da oni postanu vlasnik Telekoma Srbije".

Ona je dodala da je ovo dobar trenutak za prodaju srpske kompanije, kao i da bi se prodajom avansom uzeo profit za narednih 15 godina.

Na početku procesa prodaje je rečeno da će se prodavati 51 odsto vlasništva, što je bilo bitno da bi zainteresovani kupci obezbedili sredstva i finansijsku konstrukciju da bi mogli da počnu da se bave tim procesom, kazala je Matićeva.

Ona je objasnila i da tvrdnje protivnika prodaje Telekoma da će se boriti svim sredstvima protiv tog procesa i da će ga, ukoliko dođu na vlast, poništiti, spuštaju cenu, dodajući da je to jedan od razloga zašto je Telekom Austrija ostao jedini ponuđač, jer ima iskustvo u Srbiji i može da proceni koliku težinu ima nečija izjava.

Kada je reč o eventualnom monopoloskom položaju Telekoma Austrija, koji bi nakon kupovine domaćeg operatera imao u vlasništvu dve mreže mobilne telefonije, Matićeva je navela da ocenu o tome treba da donesu Komisija za zaštitu konkurencije i Republička agencija za elektronske komunikacije.

"Telekom vredi koliko kupac želi da plati za njega"

Prvobitna procena od milijardu i 400 miliona, koliko je država tražila za prodaju 51 akcija je doneta paušalno, smatra ekonomista Aleksandar Stevanović i dodaje da bi bilo više ponuđača na tenderu da se nije postavila minimalna cena. On objašnjava da cena telekomunikacione komanije nije onolika koliko država želi da dobije već koliko je kupac spreman da plati. "Vi nikada ne možete da procenjujete koliko nešto vredi dok to ne iznesete na tržište. Ja mogu, ne znam, da kažem – 'odelo koje ja nosim vredi 500 evra', ali ako krenem da ga prodajem i ne mogu da ga prodam za više od 100 – ono vredi 100", objašnjava on.

"Ja mogu da kažem da neću da ga prodam. Ako meni pare jako hitno trebaju, znači ako neko sazna da sam u nuždi, možda ću morati da ga prodam i za 50. Nema razlike između odela i Telekoma, princip je isti", kaže Stevanović.

Stevanović dodaje da je privatizacija ne samo Telekoma, nego bilo koje kompanije u državnom vlasništvu, dobra jer se na taj način omogućava korporativno upravljanje, ali i izbacivanje političkih partije iz privrede.

Prodaja Telekoma doneće i nova otpuštanja, ali prema mišljenju profesorke Ekonomskog fakulteta Dane Popović, za svoje radno mesto trebalo bi da strahuju oni koje su na pozicije postavili političke partije. "Pitanje je koje je bilo pre toga je koliko je bilo viška. Neće oni da otpuštaju pa da ostanu bez ikoga, dobiće otkaz samo oni koji ništa ne rade", rekla je ona.

Popovićeva navodi i da ako do prodaje Telekoma dođe, novac nikako ne bi smeo da se vrati u Srbiju i da ode u potrošnju, već bi morao da posluži za otplatu inostranog duga. U suprotnom, postoji opasnost da u predizbornoj godini bude nenamenski potrošen.

Više o ovoj temi čitajte u specijalu o prodaji Telekoma Srbija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: