Ombudsman za bolju zaštitu radnika

Zaštitnik prava građana Saša Janković apelovao je, uoči Međunarodnog praznika rada - 1. maja, na državu da obezbedi bržu i delotvorniju zaštitu prava radnika.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2011.

13:55

Default images

U saopštenju kabineta zaštitnika građana ističe se da se u Srbiji olako toleriše i opravdava nesklad između propisima zagarantovanih i u praksi poštovanih prava zaposlenih, a da pojedini poslodavci zloupotrebljavaju masovnu nezaposlenost i praktično ucenjuju lokalno stanovništvo da radi pod bilo kakvim uslovima.

Janković je istakao da se u uslovima ekonomske krize i nezaposlenosti ponovo javlja rad "na crno" ili se plate prikazuju manjim nego što jesu da bi se plaćali manji doprinosi, dok poslodavci argumentovano upozoravaju na procentualno previsoke doprinose, poreze, takse i druge državne i lokalne namete koji ih teraju u "sivu zonu". Veliki broj preduzeća i radnji muči se da opstane u takvim uslovima i prava zaposlenih postaju kolateralna šteta na koju država "jednim okom žmuri", kazao je Janković.

Simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti sutra će se obeležiti širom sveta raznim sindikalnim, protestnim i drugim radničkim manifestacijama.

Uoči ovogodišnjeg 1. maja, sindikati u Srbiji ocenjuju da nema mnogo razloga za slavlje na način na koji taj praznik obeležava najveći broj građana, budući da su radnici u Srbiji obespravljeni i da su u teškom ekonomskom i socijalnom položaju, a pojedini granski sindikati praznik će obeležiti protestima u Beogradu i Kruševcu da bi izrazili nezadovoljstvo i skrenuli pažnju na sve teži položaj radnika u Srbiji.

Velika nezaposlenost, male plate, česta neisplaćivanja dohodaka, kao i sveukupan loš ekonomski i socijalni položaj radništva u Srbiji za predstavnike tri najveća sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ), UGS "Nezavisnost" i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), nikako nisu razlog za obeležavanje tog praznika u šumi, uz roštilj i "opštu lumperajku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: