Digitalizacija skuplja siromašnima

U domove širom Srbije za manje od godinu dana stići će digitalni TV signal. Digitalizacija televizije najviše će koštati siromašnije slojeve stanovništva.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2011.

00:07

Default images

Za građane koji plaćaju kablovski TV digitalizacija može, bar privremeno, da prođe bez dodatnih troškova.

Operateri će taj signal verovatno konvertovati, pa će programi moći da se gledaju i na starim televizorima. Ali svi koji antenama „hvataju“ program, moraće da kupe dekoder digitalnog signala, ili da pazare nove, moderne televizore.

To će najviše osetiti seosko stanovništvo ili siromašniji u gradovima, jer oni, uglavnom, nisu pretplatnici kablovske TV. Država će pripremiti pomoć za 300.000 socijalno najugroženijih porodica, kako bi im omogućili kupovinu dekodera. Iako u Vladi pominju dekodere od 20 evra, kao i da će dogodine cena biti manja, upućeni kažu da ti uređaji ne mogu da se koriste za drugu generaciju digitalne TV, za koju se Srbija opredelila. Gledaoci će morati da kupe dekodere koji su skuplji od sto evra.

"Najpre je potrebno da gledaocima budu dostupni na tržištu TV prijemnici i dekoderi koji mogu da prime digitalni signal. Važno je i da država, kao što je najavila, obezbedi vaučere i subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, a posebno treba misliti o ruralnom stanovništvu, koje signal prima direktno antenom", upozorava dr Tanja Ćitić, glavna urednica RTS digitala.

Ona upozorava i da bi rokovi koje je država postavila mogli da budu pomereni, jer se u mnogim poslovima kasni.

Jasna Matić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, medija i telekomunikacija, međutim, najavljuje da će naša zemlja rokove za digitalizaciju ispuniti kada i EU, ali i zemlje regiona. To je važno, jer tako neće njihovi digitalni signali nadjačati naše analogne. Predviđeno je da u jednom danu naše televizije pređu sa analognog na digitalno emitovanje.

Kako bi se radilo što brže i bolje, u Srbiji su stručnjaci iz Bi-Bi-Sija, koji pomažu srpskim kolegama da se pripreme da već na jesen počnu sa emitovanjem probnog signala. Za digitalizaciju programa u Srbiji EU je obezbedila bespovratnu pomoć od 12,5 miliona evra i još deset miliona vrednu opremu. Prema rečima Jasne Matić, ostatak opreme biće kupljen iz kredita za koji će bankarske garancije dati Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: