Svetska cena struje, takva i usluga

Struja u Srbiji ne treba da poskupi već treba povećati stepen naplate jer nema te ekonomske cene koja može da nadomesti neplaćanje električne energije.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

15:40

Default images

"Problem nije cena struje nego naplata", ocenila je predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida.

Povećanjem cene struje ne bi trebalo opterećivati težak ekonomski položaj potrošača, smatra Vida. Prema njenim rečima, poskupljenjem struje se "dodatni teret stavlja na leđa potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze".

"Poskupljenje se uvek opravdavalo ulaganjem u Elektroprivredu Srbije i njenu modernizaciju. Mi u Centru potrošača nismo primetili da je došlo do neke modernizacija jer imamo veliki broj potrošača koji žive po selima i žale se na padanje napona i kvarenja uređaja", naglasila je Vida. "Ako tražimo da bude svetska cena (struje) onda moramo da pružimo svetsku uslugu", dodala je ona. Ekonomski analitičari smatraju da je poskupljenje struje samo još jedan dokaz da građani Srbije žive u iskrivljenoj ekonomskoj stvarnosti. Prema rečima urednice ekonomije u NIN-u Radojke Nikolić i ovoga puta ispaštaju najsiromašniji građani dok sa druge strane veliki dužnici i dalje ne plaćaju svoja dugovanja.

Ona kaže da u Srbiji još uvek ne postoji ekonomski precizno izvedena cena struje, a popusti za milion i po građana su, smatra, samo lažna obećanja. "Ja prosto ne mogu da verujem da milion i po ljudi troši 350 kilovat sati jer to je izuzetno niska potrošnja, čak i najsiromašniji troše više", podseća Nikolićeva.

"To je više cinizam. To je situacija u kojoj država podiže cene i ista ta Vlada obećava da će inflacija biti manja", navodi ona.

Nove cene struje neminovno će dovesti do poskupljenja brojnih proizvoda, a ekonomski analitičari i društva za zaštitu potrošača upozoravaju da će građane Srbije i ovoga puta u radnjama sačekati proizvodi sa cenama koje su određene proizvoljno, a ne na osnovu realne ekonomske računice.

Poznato je da su u Srbiji već godinama najveće neplatiše struje državna preduzeća i najbogatiji građani.

Na pitanje kolika su ukupna potraživanja EPS-a nismo dobili odgovor, a prema podacima od pre šest meseci rekorder u visini računa za struju je RTB Bor koji duguje više od 3,2 milijarde dinara. Slede ŽTP Beograd, "Zastava energetika“ i "Petrohemija“. Kada su građani u pitanju, čak 65.000 domaćinstava za struju duguje više od 1.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: