Konuzin: Otkud milijarde? Ne u NATO

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kaže da ne zna odakle su se pojavile informacije o 10 milijardi dolara, jer se tokom pregovora ta brojka nije pominjala.

Izvor: Danas

Utorak, 29.03.2011.

00:03

Default images

On navodi i da na današnji dan razrađenih konkretnih projekata na tu sumu nema.

Nastavlja se rad na postojećim projektima, kaže Konuzin i objašnjava da će u NIS ove godine biti investirano 500 miliona dolara, nastaviće se investicioni plan Lukoila i ulaganja u Đerdap 1, a Galenika počinje izgradnju novog objekta u Kaluškoj oblasti.

"Što se tiče drugih projekata, o njima se stručnjaci još dogovaraju. Obe strane su naglasile da još ne može da se iskoristi ruski kredit od 800 miliona dolara", navodi on. Konuzin naglašava da će se "lično angažovati da pomogne njegovoj realizaciji", navodeći da se radi o nekoliko projekata vezanih za železnice Srbije, kao što su deonica Valjevo - Loznica, stanica u Zemunu, deo Beograd - Pančevo.

"Problem je što tehnički projekti nisu dokraja pripremljeni. Kada budu završeni, biće potpisani ugovori i posle toga će početi finansiranje", objapnjava ruski ambasador u Srbiji.

Ambasador Konuzin kaže da je u razgovorima premijera Rusije Vladimira Putina sa srpskim državnim vrhom prioritet bila energetika.

Zbog glasina koje se šire, Putin je detaljno i sveobuhvatno ispričao Tadiću o planovima u vezi s realizacijom Južnog toka i potvrdio da će gas tim gasovodom biti pušten 2015.

Pohvaljeni su rad NIS i aktivnosti na formiranju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. U okviru novih mogućnosti saradnje u energetici razgovarano je o rekonstrukciji Đerdapa 1 i Đerdapa 2.

Srpska strana zainteresovana je da Rusi učestvuju u projektima na termoelektranama „Nikola Tesla“ i „Kostolac“.

Rusija je spremna da razmotri i mogućnost saradnje na izgradnji elektrana na gas, a konkretno su pominjane toplane Novi Sad i Novi Sad 2.

Takođe je razgovarano o mogućnosti učešća srpske strane u izgradnji objekata potrebnih za Olimpijadu 2014. i Svetski fudbalski šampionat 2018.

Velika pažnja posvećena je povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju, saradnji u oblasti farmaceutske i hemijske industrije, kao i o ruskom bankarskom kapitalu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: