Dug put do drugog bloka NE Krško

Do konačne odluke o mogućoj izgradnji drugog bloka nuklearke Krško još je daleko, iako je ona stavljena u nacionalni energetski program, kaže Darja Radič.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.03.2011.

09:13

Default images

Radič, ministarka privrede Slovenije, navodi da je „nacrt energetskog programa napisan“.

„U njemu je i drugi blok nuklearke, ali pre nego što o programu počne javna rasprava i pre nego što bude prihvaćen, treba osigurati ekološku saglasnost. Drugi blok nuklearke za sada je još u fazi ideje, a do donošenja odluke biće potrebno više godina", rekla je Radič.

Ona je dodala da će jedan od najvažnijih elemenata pri mogućem donošenju odluke da li postaviti drugi blok nuklearke ili ne, biti "društvena prihvatljivost" novog nuklearnog objekta.

Inače, pre dva dana je zaustavljen rad Nuklearne elektrane Krško (NEK) pošto je van pogona ostao dalekovod Tumbri-Krško. Uprava NEK je naglasila da to nema nikakvog štetnog uticaja na okolinu.

Zbog tog privremenog zaustavljanja rada, lider najuticajnije opozicione stranke Austrije, Slobodarske partije, Hajnc-Kristijan Štrahe, zatražio je zatvaranje slovenačke nuklearke, pa i uslovljavanje ulaska Hrvatske u EU potpunim zatvaranjem te elektrane.

Pošto Hrvatska ima polovinu udela u elektrani Krško, Štrahe je zatražio od austrijske vlade, koja je usvojila Akcioni plan protiv nuklearnih elektrana na tlu Evrope, da zatvaranje Krškog veže za prijem Hrvatske u članstvo EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: