Samo Austrijanci hoće naš Telekom

Kompanija Telekom Austrija jedina je dostavila ponudu na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije i to 15 minuta pre isteka roka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

14:23

Default images

Telekom Austrija je ponudio 1,4 milijarde evra, od čega 950 miliona evra za akcije, a 450 miliona evra za investicije.

Predsednik radne grupe Vuk Djoković je rekao da je rok za analizu ponude pet dana, tako da će se Vlada Srbije o njoj izjasniti u ponedeljak, 28. marta.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je u danas u 14 sati, a Vlada Srbije je najavljivala da očekuje četiri ponude. U medijima se ovih dana spekulisalo da nije stigla nijedna ponuda, odnosno da će tender propasti. Bečki list Virtšaftsblat objavio je danas da će Telekom Austrija u trci za Telekom Srbije predati „taktičku ponudu“, kako bi sprečila bilateralne pregovore između Srbije i Dojče Telekoma.

„TA će predati ponudu, ali koja ne odgovara raspisanom tenderu“, tvrdi neimenovani izvor. To je, kako je objasnio, potrebno kako bi TA ostala u trci za Telekom Srbije. Menadžment TA strahuje da bi u suprotnom Dojče Telekom mogao stupiti u bilateralne pregovore sa Srbijom.

Potencijalni kupci su ranije obavešteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje u Telekomu Srbija, a minimalna cena je 1,4 milijarde evra, kažu u Ministarstvu finansija.

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija raspisan je 20. oktobra prošle godine.

Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dela kapitala Telekoma Srbija otkupile su kompanije Dojče telekom, Telekom Austrija, Amerika mobil, Veder investment, Turksel, "Vimpelkom" i Frans telekom koji je, međuvremenu, odustao od učešća na tenderu.

Procedura je predviđala, da ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik Telekoma Srbije bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana posle zatvaranje tendera, ponudi najveću cenu za 51 odsto kapitala.
Prema zvaničnim podacima kompanije, Telekom Srbije poseduje Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini i kompaniju M:tel u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim susednim državama.

U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udeo od 80 odsto akcija u Telekomu Srbije, dok OTE, u kojem Dojče telekom poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

Telekom Srbije je u 2009. godini ostvario profit od 13,3 milijarde dinara i po tome je bio kompanija sa najvećom neto dobiti na tržištu naše zemlje.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: