Policija češlja finansije Fonda PIO

Inspektori Kriminalističke policije za privredni kriminal danima intenzivno češljaju dokumentaciju i uzimaju iskaze u Fondu PIO, piše Pres.

Izvor: Press

Ponedeljak, 14.03.2011.

00:03

Default images

Taj list navodi da se istraga vrši zbog sumnje da su tamo u prethodne tri godine počinjene mnogobrojne malverzacije.

Pod lupom su najviše dotacije od oko dva miliona evra, dodeljivane udruženjima penzionera i poslodavaca i sindikatima, čiji predstavnici sede u Upravnom odboru Fonda PIO, a na njih je ukazala i budžetska inspekcija.

Prema saznanjima lista, sumnja se i na druge malverzacije. Inspektori češljaju dokumentaciju, a provere vrše i operativnim putem - prikupljanjem informacija i saslušanjem potencijalnih svedoka.

Fond PIO je tokom 2005, 2006. i 2008. godine davao bespovratne dotacije ukupne vrednosti od 165.025.000 dinara različitim udruženjima i organizacijama, ali samo onima čiji su predstavnici u UO fonda.

"To je klasična zloupotreba službenog položaj. Postoje indicije i da je novac iz PIO fonda na druge načine završavao u privatnim džepovima", kaže izvor Pressa u policiji. Osnov da policija preduzme predistražne radnje bio je nalaz budžetske inspekcije Ministarstva finansija kao i prijave savesnih radnika u Fondu PIO. Budžetska inspekcija je prilikom poslednje kontrole, 28. decembra prošle godine, fondu naložila da traži povraćaj novca datog za dotacije na svoj račun, jer u finansijskom planu nije precizno navedeno za koje namene će on biti korišćen. Na pitanje Pressa koja je namena novca, ni fond ni većina organizacija koje su dobile novac nisu odgovorili.

Inspektori, takođe, ispituju i zloupotrebe prilikom nabavki računara i ostale opreme, zatim, abnormalno trošenje novca na skeniranje papira (mikrofilmovanje) bez tendera, ali i nezakonite radnje učinjene prilikom dokupljivanja staža.

"Pred kraj prošle godine u fondu su se po ubrzanoj proceduri nabavljali računari. Takođe, bez tendera, posao mikrofilmovanja već više od 10 godina radi jedno te isto preduzeće, kojem godišnje fond plaća po milion evra", kaže izvor Pressa.

Policija sumnja i na malverzacije prilikom dokupljivanja staža.

" Radi se o tome da je mnogim navodnim članovima kulturno-umetničkih društava povezan staž. Dokupljivanje staža je relativno jeftino, pa su se mnogi dosetili i odjednom počeli masovno da podnose zahteve za kupovinu staža. Sa svim branšama je bilo u redu osim sa kulturno-umetničkim društvima. Ispostavilo se da su izdavali lažne potvrde, što fond nije proveravao. Pa, nije baš cela Srbija igrala folklor", ispričao je izvor lista.

Zbog toga je i od kulturno-umetničkih društava zatraženo da dostave svoju dokumentaciju.

"Krivična dela počinile su i institucije koje su izdavale te potvrde, ali i PIO, koji ih je uzeo bez provere. A ta godina staža košta oko 40.000 dinara po najnižoj osnovici" , kaže izvor Pressa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: