Cvetković preuzima resor finansija?

DS razmatra mogućnost da smeni ministarku finansija Dianu Dragutinović, a da njenu dužnost uz primijersku funkciju obavlja Mirko Cvetković, tvrde izvori Blica.

Izvor: Beta, Blic

Četvrtak, 03.03.2011.

00:04

Default images

Njen rad nije bio toliko loše ocenjen koliko rad i zalaganje njenih saradnika iz ministarstva pa je procenjeno da u tom resoru mora da dođe do korenitih promena.

"Takav slučaj već postoji u Grčkoj, gde je Jorgos Papandreu i premijer i ministar spoljnih poslova, uz pomoćnika Dimitrisa Drucasa, koji se vodi kao koministar", tvrdi sagovornik iz vrha DS.

U Demokratskoj stranci smatraju da je ovakav potez neophodan da bi se dokazalo da nije reč o kozmetičkim, već o suštinskim promenama u Vladi koje bi trebalo da dovedu do efikasnijeg aparata u Nemanjinoj 11. Istovremeno, kako prenosi politike, postoji i želja ministarke finansija Diane Dragutinović, da se povuče sa tog mesta. Nisu se još sklopile sve kockice oko rekonstrukcije Vlade, a čak ni lideri vladajućih stranaka još ne znaju do kraja kako će izgledati novi, osveženi kabinet Mirka Cvetkovića. Tačan sastav ministarskog tima premijer će da obelodani u petak.

Najveća dilema je, pišu Novosti da li će Milutin Mrkonjić, pored resora infrastrukture, da preuzme i energetiku koju vodi Petar Škundrić. Socijalisti insistiraju na toj opciji, jer je i Dinkić uspeo da spoji ministarstva koja je držao G 17 - NIP i ekonomiju. Ali, prema svim informacijama, u Demokratskoj stranci nisu raspoloženi da Mrkonjiću, uz njegov ionako glomazni resor, pridruže i zahtevan ”rudarski” sektor.

Jedan od mogućih scenarija bio je da Mrkonjić dobije potpredsedničko mesto, a da njegovo ministarstvo infrastrukture bude pripojeno energetici koju vodi njegov stranački kolega Petar Škundrić. Po drugom scenariju, koji je, navodno, bio realniji, Škundrić bi svoj resor prepustio Mrkonjiću, a za dosadašnjeg ministra energetike našlo bi se mesto u diplomatiji.

I Blic navodi da je predsedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) odlučilo da se odrekne resora energetike, što znači da u novoj Vladi neće biti mesta za Petra Škundrića, dok će se Ministarstvo rudarstva i energetike najverovatnije se pripojiti Ministarstvu infrastrukture.

Sve ostalo je, manje-više poznato: manjinska i ljudska prava odlaze u državnu upravu, vere će biti pod okriljem dijaspore, a poljoprivreda najverovatnije pod trgovinom. Ako se karte budu složile po ovom šablonu, nova vlada imaće 19 ministarstava, ministrastvo bez portfelja i tri potpredsednika.

Politika piše da iako vojvođanski DS čvrsto stoji iza ministra poljoprivrede Saše Dragina još je neizvesno da li će ga i odbraniti, jer navodno vrh DS-a zagovara da njegov resor preuzme ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Takođe, navodi list, u Demokratskoj stranci nisu radi da pristanu na spajanje NIP-a i ekonomije, koje je Mlađan Dinkić već „ozvaničio” javnim istupom. Obrazloženje za ovakav stav demokrata je da bi spajanje ministarstava na ovaj način značilo samo kozmetičke „prepravke” vlade.

Prema ovim izvorima, logičnije je da NIP ide uz infrastrukturu Milutina Mrkonjića ili prostorno planiranje Olivera Dulića. U G17 plus, pak, na ovakve spekulacije odgovaraju da su to „čiste gluposti i podmetačine onih koji se boje za svoje fotelje pa pokušavaju da sada zamute vodu jer su navikli da love u mutnom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: