Radnike Jure (ne) maletretiraju?

Predsednik Udruženih sindikata Srbije (USS) Sloga Željko Veselinović kaže da su radnici Jura korporacije u Rači pod stalnim mobingom.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

16:36

Default images

On navodi da ih rukovodstvo psihički i fizički maltretira i da im se ne dozvoljava sindikalno delovanje u toj korporaciji, te da je pet sindikalnih lidera dobilo otkaz.

"Od osnivanja sindikata u toj korporaciji u januaru, do sada, otpušteno je pet naših sindikalnih lidera, uz neprihvatljiva objašnjenja o otkazu, a jedan je otpušten pre nego što je sindikat osnovan", rekao je on.

Veselinović, koji je na čelu nereprezentativnog sindikata, rekao je da je u Juri, zaposleno oko 1.500 radnika, da je ukupno oko 100 dobilo otkaz, ali da sindikalci nemaju uvid u tačan broj otpuštenih radnika, tako da bi on mogao biti i mnogo veći.

Iznoseći da USS u toj korporaciji broji oko 100 članova, Veselinović je rekao da taj sindikat od nadležnih institucija zahteva da reaguju i na posao vrate one, koji su zbog svog sindikalnog angažmana u toj fabrici dobili otkaz.

Veselinović je kazao da je USS pokušao da taj problem reši obraćajući se direktoru Jura korporacije Jingvao Nam Lukasu, nadležnim institucijama, pre svega Inspekciji za rad, ministarstvima rada i socijalne politike i ekonomije i regionalnog razvoja, ali da do sada nije stigao nikakav odgovor.

USS predviđa za kraj februara radikalizaciju zahteva ukoliko u narednih sedam dana ne dobije odgovor, istakao je Veselinović.

Marijana Ilić, potpredsednik sindikata USS Sloga u Juri rekla je da su radnici uplašeni jer strahuju za svoja radna mesta, da se suočavaju sa različitim oblicima zastrašivanja i kao primer navela da jedna radnica nije mogla da ode na bolovanje, iako je bila veoma bolesna i za to donela odgovarajuću potvrdu.

Vera Petrović, sekretar USS u Juri rekla je da su direktoru Lingvaou u više navrata predočene namere tog sindikata, ali da on nije želeo da prihvati negovo postojanje u fabrici.

U Juri demantuju navode sindikata

U južnokorejskoj kompaniji Jura negiraju navode Udruženih sindikata Srbije Sloga da rukovodstvo fizički i psihički maltretira radnike naglašavajući da su "apsolutno neistiniti". "Svi zaposleni u kompaniji Jura imaju ista prava i tretman i normativi srpskog zakonodstva o radu se u potpunosti poštuju", rečeno je u menadžmentu te fabrike. Prema Nedeljkovićevoj, radno vreme zaposlenih je osam časova dnevno, od čega pauza traje pola sata, koja je, kako je istakla, plaćena.

"Zaposleni redovno dobijaju platu, imaju i topli obrok, organizovan prevoz do fabrike, a na vreme im se uplaćuju i doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje", rekla je Nedeljkovićeva i naglasila da radnici Jure 15-og dana u mesecu dobijaju zaradu za prethodni mesec.

Južnokorejska kompanija Jura je aprila 2010 kupila preduzeće "Zastava elektro" iz Rače za blizu tri miliona evra. Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora direktor te kompanije Lukas Nam je najavio investicije od osam miliona evra i izjavio je "da zaposleni u pogonima te kompanije širom sveta naporno rade i da će tako biti i u Rači".

Mesec dana posle kupovine "Zastava elektro", vlasnik Jure je pokrenuo proizvodnju sa novim radnicima, jer je svih dotadašnjih 284 radnika prihvatilo da dobrovoljno odu iz fabrike uz otpremnine od 300 evra po godini staža.

Poslodavac je tokom 2010. zaposlio oko 1.000 radnika sa biroa tržišta rada, kako iz Rače tako i iz Kragujevca, a od države je dobio podsticajna sredstva od 4.500 evra po po otvorenom radnom mestu.

Fabrika Jura u Rači, koja proizvodi elektrokablove za automobilsku industriju, 95 odsto proizvodnje izvozi i to, pre svega, svojim dugogodišnjim partnerima kompanijama Hjundai i Kia iz Južne Koreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: