Inflacija u 2010. bila 10,3 odsto

U 2010. godini ostvarena je inflacija od 10,3 odsto, što je u granicama procenjenog rasta iz Revidiranog memoranduma o budžetu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.01.2011.

17:54

Default images

Dinamika rasta cena je bila brža u drugom nego u prvom polugođu, pokazuje analiza Miistarstva trgovine.

Ukupan tekući rast maloprodajnih cena u 2010. godini iznosio 11,5 odsto, troškova života 10,4 odsto i proizvođačkih cena industrijskih proizvoda 16,2 odsto.

Na ostvareni rast cena u prethodnoj godini, sa oko polovinom je uticalo kretanje cena hrane i cena stanovanja (stan, voda, električna energija, gas i druga goriva).

Cene hrane su tokom cele godine značajno mesečno oscilirale, a imajući u vidu i njihovo visoko učešće u strukturi potrošačkih cena, to je dovelo do odstupanja u odnosu na ciljanu godišnju inflaciju.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su natprosečno povećane za 10,7 odsto, što je posledica visokih mesečnih stopa u maju i periodu avgust- novembar, a izostalo je i uobičajeno sezonsko sniženje cena, osim u julu kad je iznosilo 1,2 odsto, navode u Ministarstvu.

U analizi se ukazuje da se visok rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, prisutan u svetu od jula 2010. godine, odrazio i na naše tržište.

Isto dejstvo kao i hrana, imale su cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih goriva, transporta i alkoholnih pića i duvana, s obzirom da su vršene korekcije cena struje, derivata nafte i komunalno stambenih usluga, kao i iznosa akciza.
Za 2010. godinu je karakteristično ubrzanje dinamike iz kvartala u kvartal, što se tiče potrošačkih cena, dok je kod cena na malo rast bio usporeniji u drugom i trećem u odnosu na prvi i četvrti, s tim što je intenzitet bio ujednačeniji, respektivno posmatrano.

Troškovi života su u prva dva kvartala ostvarili usporeniju dinamiku, dok je u trećem i četvrtom došlo do ubrzanja, a proizvođačke cene industrijskih proizvoda su u istom periodu imale suprotnu tendenciju.

Potrošačke cene u prethodnoj godini imale neujednačen intenzitet rasta i nešto ubrzaniju dinamiku u drugom u odnosu na prvo polugođe. Tako je najmanji mesečni rast evidentiran u februaru i decembru, od po 0,3 odsto, a najveći u maju i novembru , od po 1,5 odsto, dok u julu cene nisu menjane.

I pored činjenice da je najmanji i najveći mesečni intenzitet rasta ostvaren i u prvom i u drugom delu godine, to nije uticalo da, usled visokih mesečnih stopa u periodu od avgusta do novembara, u drugom polugođu bude zabeležen za 1,1 procentni poen brža dinamika, u odnosu na period januar-jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: