Država preuzima Valjevsku pivaru

Poreska uprava Srbije prihvatila je plan reorganizacije Valjevske pivare u stečaju čime je osnovni dug od 1,04 milijarde dinara pretvoren u državni kapital.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.01.2011.

17:27

Default images

Na taj način Pivari ne preti bankrot zbog duga od dve milijarde dinara za neplaćene poreze i akcize iz 1990-tih, koji je konvertovan u kapital države.

Valjevska pivara obaveze za kamate od 948,6 miliona dinara će reprogramirati i vratiti u roku od 60 meseci.

Pivara nema dugova dobavljačima, mesečno proizvodi 100.000 hektolitara piva, ima poziciju na tržištu regiona, redovno isplaćuje plate radnicima, a državi izmiruje sve ostale obaveze, navedeno je u programu reorganizacije te pivare.

Grejs period je 12 meseci, dug se isplaćuje u 48 rata, a založno pravo države na imovini Valjevske pivare ostaje do namirenja poreskog potraživanja u celosti.

Valjevsku pivaru sa 230 radnika, staru gotovo 130 godina, na ponovljenoj aukciji 2003. godine kupio je za 22 miliona dinara konzorcijum beogradske Atlas grupe u kojem su bili i Triglav osiguranje, Gradina ekspres i bivša Atlas, sada Pireus banka.

Početkom jula 2010. uveden je stečaj na predlog Agrobanke zbog trajne nesposobnosti Pivare za plaćanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: