I južno voće ostalo bez većeg PDV-a

Do izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost koja predviđa povećanje poreza na južno voće sa osam na 18 odsto, ipak, za sada neće doći.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

23:02

Default images

Mada je bilo predviđeno da Vlada, do početka februarskog zasedanja, Skupštini dostavi svoj predlog izmena Zakona o PDV, odustalo se od bilo kakvih promena.

U setu paketa zakona koji je krajem prošle godine Vlada ponudila, našla se i izmena Zakona o PDV, koja je u inicijalnom obliku predviđala da se porez na hotelske usluge, kompjutere i južno voće poveća sa osam na 18 odsto.

U međuvremenu je Ministarstvo ekonomije preuzelo da se odrekne oko 300 miliona dinara, koliko je država trebalo da prikupi od povećanja poreza na hotelske usluge, a vladajuća koalicija je odlučila i da se iz budžetskih rezervi pokrije minus koji će nastati zbog planiranog većeg PDV na kompjutere.

Kako je promet južnog voća uz povećani porez državi trebalo da donese oko 500 miliona dinara, Vlada je odlučila da u potpunosti, zasad, odustane od svog predloga. To će osiromašiti budžetske rezerve, prema procenama Ministarstva finansija, za oko 1,5 milijardi dinara.

Vlada, koja već dugo najavljuje promenu modela ekonomske politike, neće u ovoj godini ni započeti poresku reformu, koja podrazumeva smanjenje nameta na proizvodnju i povećanje poreza na potrošnju.

Ovih dana Poreska uprava Srbije objaviće podatke o iznosu limita zarada iznad kojeg će se plaćati porez na godišnji prihod građana. Ni ove godine se od ovog poreza ne očekuju veliki iznosi, jer je zakon davno skrojen tako da podrazumeva veliki broj olakšica, a samim tim i mali broj onih koji su u obavezi da ga plaćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: