Kombi 2.000, registracija 1.000 EUR

Registracija kombi vozila poskupela je oko dva i po puta, pa samo za tu stavku od oko 100.000 dinara prevoznici moraju da rade puna dva meseca.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

00:13

Default images

Uvođenjem poreza na luksuz, koji su do sada plaćali samo vlasnici skupih džipova, država je vlasnike malih teretnih, kao i kombi vozila, dovela na rub egzistencije.

U nezavidnoj situaciji našlo se oko 130.000 vlasnika kombija, a Udruženje prevoznika već je poslalo nadležnim službama svoje zahteve. Najavljena i protestna vožnja protiv, kako su naveli, „ubitačnih propisa".

Podsetimo, registracija teretnih vozila do 3,5 tona poskupela je ove godine oko dva i po puta jer je država od 1. januara uvela porez na luksuz za sve kombije i male kamione.

Tako će oko 130.000 vlasnika ovakvih vozila pored redovne registracije od oko 30.000 dinara morati da plati i po oko 70.000 dinara poreza. Pored toga, vozači se žale da je potrebno da kupe i nove gume, a neophodno je i da izvrše redovan servis vozila što je oko 70.000 dinara godišnje.

U Ministarstvu finansija kažu da nisu dobili zvanične zahteve od Udruženja kombi prevoznika, ali da su obavešteni o protestu.

"Zakon o bezbednosti u saobraćaju ukinuo je kategoriju kombi vozila i podveo je pod kategoriju teretna vozila do 3,5 tona. Mi smo morali s njim da usaglasimo Zakon o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara. Tako su teretna vozila prebačena u kategoriju onih koja se oporezuju", objasnili su u Ministarstvu finansija.

Istovremeno, mnogi džipovi su bili registrovani kao teretno vozilo, pa su vlasnici izbegavali da plate porez. Oni jednostavno sklone zadnje sedište, koje predstave kao da je prostor za teret, i tako džip prijave i registruju kao teretno vozilo.

Oporezivanjem i teretnih vozila do 3,5 tone oni to neće više moći da rade, ali su zato kažnjeni i vlasnici kombija za koje se ne može reći da voze luksuzna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: