Na novim tablicama stari grb Srbije

Na novim registarskim oznakama koje MUP od 1. januara izdaje vozačima nalazi se stari grb Srbije, koji od 11. novembra prošle godine nije u upotrebi.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

00:14

Default images

U Zavodu za izradu novčanica kažu da su novih 800.000 tablica odštampali mnogo pre promene grba, a policija nije insistirala da se ova greška ispravi jer bi to koštalo dodatnih 4,5 miliona evra.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić potvrdio je da je Zavod za izradu novčanica odštampao nove registarske tablice sa detaljima starog grba Srbije. Dačić otkriva i da će zbog toga 2012. biti ponovo štampane registarske tablice na kojima će umesto starog štita sa ocilima biti kompletan grb Srbije. "Tačno je da se na novim tablicama nalazi štit sa ocilima koji je preuzet sa starog grba Srbije. Ali, to je urađeno iz razloga što su nove tablice štampane na osnovu pravilnika koji je donet pre tri godine, u vreme bivše vlade. U međuvremenu, novom uredbom državni grb je promenjen i modifikovan, ali ove izmene nisu unete u pravilnik za izradu registarskih tablica", kaže Dačić.

U Zavodu za izradu novčanica kažu da je MUP glavni krivac za ovaj skandal, jer nije izmenio pravilnike koji su vezani za izgled tablica u momentu kada je grb promenjen.

"Prvi prаvilnik o registrаciji motornih i priključnih vozilа objаvljen je u Službenom glаsniku br. 130, od 29. decembrа 2007, sа početkom primene od julа 2008. i nа osnovu njegа ZIN je pristupio nаbаvci neophodnih repromаterijаlа zа izrаdu registаtrаcionih obeležjа. Posle više odlаgаnjа početkа izdаvаnjа novih registrаcionih dokumenаtа MUP je 17. septembrа prošle godine doneo novi prаvilnik , koji međutim nije promenio dizаjn registаrskih tаblicа. Mesec i po dаnа nаkon donošenjа novog prаvilnikа MUP-а, Vlаdа RS je donelа Uredbu o promeni grbа RS", navode u Zavodu za izradu kovanog novca.

Oni dodaju i da kao institucija nemaju pravo da postupaju van pravilnika, tj. da nisu imali pravo ni mogućnost da samostalno menjaju izgled tablica, baš kao što će njihov izgled ostati ovakav dokle god Ministarstvo ne usvoji novi pravilnik.

Sagovornik iz Zavoda za izradu novčanica je za list Press rekao i da je postojala ideja da se na sadašnje grbove dodaju nalepnice sa novim grbom. "Nešto slično imaju Hrvati. Problem je što bi se nalepnice odlepljivale prilikom pranja", rekao je on.
Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da je grb koji se nalazi na tablicama suprotan Ustavu Srbije. "Koliko je meni poznato, upotreba grba je definisana Ustavom i zakonom. Mi po zakonu imamo mali i veliki grb, a tačno je definisano kako oni izgledaju. Ovo što imamo na tablicama nije nijedan od ta dva. Što znači da je njegova upotreba potpuno protivzakonita i protivustavna", upitao je Okanović.

Ministar Dačić kaže da je izgled grba Srbije promenjen u novembru prošle godine na zahtev heraldičara i dodaje da on nije bio za promene simbola Srbije. Međutim, upravo je on potpisao uredbu Vlade o utvrđivanju izvornika velikog i malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne kojim su izmenjeni simboli Srbije.

Heraldičari su tada bili zadovoljni jer oni smatraju da je naša država posle 120 godina dobila grb u skladu sa pravilima i Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne. Našim stručnjacima je najviše smetalo što je grafički izgled starog grba, koji je 1882. godine uradio Ernst Kral, bio pod snažnim uticajem nemačke heraldike, koja po njima nije bila u duhu Srbije.

Ipak, heraldičar Dragomir Acović smatra da na tablicama treba da bude zvaničan državni grb Srbije. "Ako u propisima koji se odnose na registarske tablice piše da na tablicama stoji državni grb, onda treba da bude tako. U suprotnom, krše se propisi. Na tablicama koje sada imamo nije zvaničan državni grb", ističe Acović.

Izdate registarske tablice se neće menjati

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da već izdate nove registarske tablice za vozila, na kojima je utisnut, kako je rekao, deo grba, a ne ceo državni grb Srbije, neće moći da se zamene pre isteka sedmogodišnjeg roka njihove važnosti.

"Nećemo ići na štetu poreskih obveznika, koja bi se merila desetinama miliona evra, i tablice se neće menjati pre njihovog isteka", rekao je Dačić.

On je rekao da na novim tablicima nema nikakve greške, jer nije ni neophodno da na njima bude državni grb.

Dačić je, međutim, napomenuo da će od Zavoda za izradu novčanica, koji pravi tablice, tražiti da bude utisnut ceo državni grb Srbije, kada se sredinom godine bude pravio novi kontigent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

261 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: