Svi snajperi za Jordan i Indoneziju

Kompletna proizvodnja snajperske automatske puške “crna strela” fabrike Zastava oružje rasprodata je i naći će se u opremi oružanih snaga Jordana i Indonezije.

Izvor: Blic

Sreda, 12.01.2011.

00:16

Default images

Streljačko naoružanje sa oznakom te fabrike, automatske puške i puškomitraljezi, već treću godinu koristi se u jedinicama mirovnih snaga u Iraku i Avganistanu.

U fabrici očekuju da će učestvovati i u programu remonta tenkova M84 koje je vojna industrija bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka izvezla za Kuvajt.

U 2010. godini kragujevačka fabrika je izvezla oružja u vrednosti od 17 miliona dolara, i u ovoj godini uvećanje od bar trideset odsto. "Očekujemo da naoružamo vojsku i policiju Avganistana, od ove pa do kraja 2014. godine. Mi smo u protekle tri godine u saradnji sa američkim firmama potvrdili da imamo kvalitet i da poštujemo rokove, te da sve u ovom delu funkcioniše besprekorno", kaže Rade Gromović, direktor kragujevačke fabrike “Zastava oružje”.

Za protekle tri godine za potrebe mirovnih snaga u Iraku i Avganistanu kragujevačka fabrika je izvezla streljačko naoružanje, između ostalog automatske puške i puškomitraljeze, a za Irak je izvezeno i 18.000 pištolja CZ 99 čija je vrednost bila oko šest miliona dolara.

"Mi posebno potenciramo kvalitet naših proizvoda, i nemamo dvojni kvalitet, tako da ono što dobija naša zemlja, dobijaju i naši kupci u svetu. Sa SDPR-om se pregovara o prodoru na tržište latinoameričkog regiona, i prve ugovore očekujemo već sredinom ove godine za automatske puške, mitraljeze i ručno vatreno oružje, odnosno pištolje", kaže Gromović.

Inače. izvoza vojne industrije je u 2010. bio pola milijarde evra. Povratak na tržište arapskih država ali i osvajanje novih zapadnoevropskih i američkih, nagoveštaj je daljeg rasta deviznog kolača. Najprofitabilniji posao je, svakako, bio izvoz streljačkog naoružanja u Irak, ali i lovačkog oružja u Sjedinjene Države.

Bilans će biti još bolji ukoliko se realizuje preliminarni sporazum sa Libijcima vredan gotovo 400 miliona evra. Ovaj posao je u zapadnoj štampi ocenjen kao „posao veka“ za srpsku privredu.

Prema podacima Instituta SIPRI iz Stokholma, najuglednije međunarodne institucije koja prati proizvodnju i trgovinu oružjem u svetu, Srbija je u 2010. izvezla oružja i vojne opreme u vrednosti od 500 miliona, a u 2009. 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: