SPS produžio monopol NIS-a

Socijalistička partija Srbije progurala je amandman kojim je srušila slobodno tržište derivata pre nego što je i uspostavljeno i omogućila dalji monopol NIS-a.

Izvor: Beta

Sreda, 12.01.2011.

00:12

Default images

Poslanici SPS-a su predložili amandman po kojem su akcize na uvozni benzin uvećane za 4,8 dinara, a za nekvalitetniji benzin koji proizvodi NIS za svega 30 para.

Ministarstvo finansija predložilo je prvobitno da akcize budu iste za gorivo NIS-a i ono iz uvoza. Zatim je SPS podneo amandman zbog kojeg su akcize na uvozni benzin uvećane 16 puta.

Posledice te odluke već su vidljive i na pumpama, gde, recimo, uvozni i kvalitetniji evropremijum zbog akcize od 49,50 dinara košta 134 dinara, dok je cena BMB 95, za koji je akciza 45 dinara, 119,40 dinara. Domaći naftaši kažu da je država na mala vrata nastavila da favorizuje NIS, iako je monopol na papiru ukinut od 1. januara. "Oni su na ovaj način omogućili nelojalnu konkurenciju i sve to provukli kroz skupštinske odluke iza kojih su se sakrili", kaže Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica.

On tvrdi da će najveći ceh platiti potrošači. "Umesto da podignu sve akcize za iznos rasta cena na malo, oni su drastično podigli akcize za gorivo iz uvoza. Tako umesto da dobijemo jeftinije gorivo iz uvoza, sada građani i dalje kupuju manje kvalitetno gorivo iz domaće proizvodnje", navodi Rakić.

Potpredsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić kaže da je gorivo nakon otvaranja tržišta trebalo da pojeftini, ali da se zbog akciza to neće desiti.

Poslanik i portparol SPS-a Đorđe Milićević potvrdio je da su socijalisti podneli pomenuti amandman. On kaže da ovakva „podela" omogućava dodatne prihode u budžetu od 2,3 milijarde dinara. "Predloženom strukturom akciza obezbeđuje se da liberalizacija tržišta benzina u 2011. godini ne bude sprovedena isključivo na štetu spoljnotrgovinskog bilansa zemlje. To može imati pozitivne posledice i na stabilizaciju opšteg nivoa cena", rekao je on.

Amandman su podržale i sve vladajuće stranke. Šef poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je procenjeno da će to biti u interesu Srbije. "Sa stanovišta interesa Srbije mi smo procenili da je taj amandman prihvatljiv. Ne mislim da je favorizovanje NIS-a ukoliko država čak i štiti domaću proizvodnju nekim merama, a pri tom je tržište otvoreno", rekla je ona.
Na primedbu da je NIS većinski ruska kompanija, a da je uvozno gorivo jeftinije od domaćeg, Kolundžija odgovara da bi Vlada trebalo da proceni kakvi će biti efekti akcizne politike. "NIS je domaća kompanija u smislu da zapošljava naše ljude i posluje u Srbiji. Mi smo se o svemu konsultovali sa Ministarstvom finansija, a prema našim analizama, to je pozitivno po budžet", objasnila je Kolundžija.

U Ministarstvu energetike takođe tvrde da se na ovaj način podstiče domaća proizvodnja. "Vozni park građana Srbije star je u proseku 12 godina, a poljoprivredne mašine više od 15 godina, pa je logično da država akciznom politikom podstiče jeftiniju proizvodnju u poljoprivredi i jeftinije derivate za građane", saopšteno nam je iz pres-službe ministarstva.

Poslanik G17 Vlajko Senić rekao je da je ova stranka glasala za zakon jer su deo Vlade, ali to ne znači da zakon ne može da bude izmenjen. "Zakon je bio sastavni deo budžeta za 2011. i nije bilo moguće glasati za budžet, a ne za Zakon o akcizama. Ukoliko takva odluka izazove probleme u odnosima sa EU i Svetskom trgovinskom organizacijom, moguće je da će Vlada predložiti izmene", rekao je Senić.

SNS: Lažna liberalizacija vodi u crno tržište

Srpska napredna stranka upozorila je da će cene naftnih derivata i dalje rasti i da će u toj oblasti biti sačuvan monopol bez obzira na tvrdnje Vlade Srbije o "istorijskoj odluci" o liberaliciji cena derivata nafte.
Članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović-Milanović kazala je da je za desetak dana od kako je ministar energetike Petar Škundrić rekao da je liberalizacija cena istorijska odluke vlade, bezolovni benzin poskupeo za 12 dinara po litru.

"Očito da je ova liberalizacija koju je sprovelo Ministarstvo energetike i vlada lažna liberalizacija, tržista nema, konkurencija se ubija", kazala je Mihajlović-Milanović.

Ona je upozorila da će rezultat odluke koje sporovodi ministarstvo biti ponovna pojava "crnog" tržista, da će građani kupovati benzin u zemljama regiona gde je jeftiniji za 25 odsto nego u Srbiji, kao i da će doći do pada prihoda od akciza na cene derivata.

Prema njenim rečima, SNS već godinu dana upozorava na "katastrofalnu" politiku Ministarstva energetike i Vlade Srbije i ozbiljne probleme u oblasti energetike.

"Država štiti monopol NIS-a koji je štitila svih ovih godina, a sa druge strane i pravilnikom o skladištenju koji postoji ona direktno utiče i pravi monopol onih koji imaju određena skladišta u ovoj zemlji", rekla je Mihajlović-Milanović.

Ona je navela da je pre dve godine cena energenata bila za 60 odsto niža nego danas a da su danas realne plate u Sriji niže za 20 odsto.

Vlast omogućila NIS-u povlašćeni položaj

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je optužio vlast u Srbiji da je podizanjem akciza na uvozno gorivo za pet dinara poništila sve pozitivne efekte liberalizacije uvoza proizvoda od nafte i da je omogućila NIS-u da zadrži povlašćeni položaj na tržištu.
"Na taj način je omogućeno NIS-u da praktično zadrži izuzetno povlašćeni položaj na tržištu, da njegov prostor za profit bude mnogo veći, a građanima produžilo obavezu da plaćaju jedan od najskupljih benzina u Evropi i najskuplje i najnekvalitetnije gorivo u regionu", naveo je Jovanović.

Lider LDP-a je dodao da je "bezobrazluk" prema građanima i kompanijama koje se bave poslovima sa naftom da se u istom danu ukine monopol NIS na preradu benzina a da se uvede namet na uvoz benzina koji pravi razliku u ceni od skoro pet dinara u korist NIS.

"Time se onemogućava slobodna konkurencija, a cene goriva će i dalje nesmetano diktirati kompanija koja je ostala u zaštićenom položaju. To, naravno, znači i da će tržištem dominirati nekvalitetnije gorivo, koje su proizvodi iz domaćih prevazidjenih tehnologija", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da se takvim potezima ugrožavaju i evropske integracije jer Srbija nikada neće stići u Evropu ako i dalje bude štitila državne monopole ili monopole koji su ustupljeni drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: