Naša struja najjeftinija u Evropi

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić smatra da bi cenu struje u Srbiji narednih nekoliko godina trebalo postepeno uskladiti sa cenama u regionu.

Izvor: Beta

Subota, 08.01.2011.

11:39

Default images

Škundrić je kazao da Srbija zemlja sa najnižom cenom električne energije u regionu i Evropi i da je najpribližnija cena struje u regionu za 60 odsto veća nego u Srbiji.

"Ne smatram da bi trebalo sada da podignemo cenu struje za 60 odsto, već da u narednih nekoliko godina u vreme snažnog investicionog ciklusa treba izvršiti punu harmonizaciju cena", kazao je on.

Škundrić je naveo da bi time bilo ubrzano ne samo "podizanje novih energetskih kapaciteta već i privredni razvoj u Srbiji"

On je rekao da je najznačajnija investiciona potrošnja u Srbiji vezana za sektor elektroenergetike i da su u protekle dve ili tri godine investicije Elektroprivrede Srbije (EPS) iz sopstvenih sredstva bila između 350 i 500 miliona evra godišnje.

"Stoga smatram da je pitanje cene električne energije i pitanje politike ekonomskog razvoja Srbije", kazao je Škundrić i naveo da je to potrebno i zbog potencijalnih investitora, koji bi trebalo da budu strateški partneri u izgradnji novih energetskih pogona.

Milosavljević: Poskupeće do 10 odsto

Sa druge strane, ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je da bi struja u 2011. godini trebalo da poskupi najviše do 10 odsto.
On je naveo da će tokom 2011. godine biti jedna korekcija cene električne energije, ali da to sigurno neće biti onoliko koliko Elektroprivreda Srbije očekuje, a to je 15 do 18 odsto. "Uprkos teškim vremenima, moramo da budemo realni, a kada je struja u pitanju, realnost je da ćemo najverovatnije tokom 2011. godine imati jednu korekciju cene", kazao je Milosavljević.

Ministar je rekao da će korekcija cene struje u Srbiji biti tek kada neplatiše i oni koji jednim delom prouzrokuju lošije rezultate u poslovanju EPS-a, na neki način budu pritegnuti da izmire bar jedan deo svojih obaveza.

"Tražili smo od EPS-a i Srbijagasa da porade na naplati ogromnih potraživanja od neurednih platiša koja se mere milijardama dinara, pa kada se naprave određeni pomaci na tom nivou, onda da razgovaramo o korekciji cena", kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, bio je logičan zahtev da ova velika javna preduzeća prvo porade na naplati starih potraživanja od institucionalnih korisnika koji najviše duguju, navodeći da su najbolje i najurednije platiše i gasa i struje građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: