Dinkić: 2011. bolja od prethodne

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić kaže da u 2011. očekuje privredni rast do četiri odsto uz povećanje izvoza i intenzivniji skok stranih investicija.

Izvor: B92

Petak, 07.01.2011.

12:26

Default images

"Ja lično naravno ne mogu da budem zadovoljan kao ministar ekonomije sve dok rast ne bude 4,5 procenata", naglasio je Dinkić.

Dinkić je istakao da trenutno postoji izuzetno veliki interes za investiranje u Srbiju u nekoliko sektora - pre svega u automobilskoj industriji, ali i tekstilnoj grani.

S druge strane, podsetio je Dinkić, elektronika kao grana industrije u Srbiji počela je da se budi posle 20 godina, a jedna od najznačajnijih svetskih kompanija, japanski Panasonik, treba početkom sledeće godine da otvori svoju prvu fabriku u Srbiji. U celini gledano, imajući u vidu nova ulaganja i rast prehrambene industrije, postoji osnova za realan optimizam u pogledu napretka privrede u ovoj godini, koja će, kako ističe Dinkić, biti bolja od prethodne.

On je najavio i nastavak odobravanja subvencionisanih kredita privredi i građanima.

"Možda će nivo subvencija biti manji. Kako budemo imali veći privredni rast smanjivaćemo nivo subvencija, ali u svakom slučaju ulazimo u novu 2011. godinu sa tim programom kredita", kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Srbije.

Dinkić je podsetio da je u protekloj godini država pomogla preduzećima da ublaže najveći deo negativnih posledica krize i da obezbede veću likvidnost, odobravajući im subvencionisane kredite u ukupnom iznosu od oko 1,7 milijardi evra, što je za oko 600 miliona evra više nego tokom 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: