Usvojen budžet za 2011. godinu

Skupština Srbije usvojila je u načelu budžet Srbije za sledeću godinu, koji predviđa budžetski deficit od 120,5 milijardi dinara.

Izvor: B92

Sreda, 29.12.2010.

15:08

Default images

Za budžet je glasalo 128 poslanika. Budžetom su predviđeni prihodi od 724,4 milijarde dinara, a rashodi od 844,9 milijardi dinara.

Poslanici Skupštine Srbije nešto posle 13 časova započeli glasanje o predloženom državnom budžetu za 2011. godinu i izmenama poreskih i pravosudnih zakona.

Makroekonomske projekcije, na koje se "računa" kako bi se ostvarile budžetske projekcije, su rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto, kao i odmrzavanje i rast penzija i plata za dva procenta. Pritom, ne bi smelo da bude ugroženo maksimalno izdvajanje od osam odsto BDP-a iz budžeta za plate i najviše deset odsto BDP-a za penzije.

Budžet je projektovan u skladu sa procenom da će rast BDP-a u 2011. godini biti tri odsto, a da će inflacija biti u okviru od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Prihodi republičkog budžeta po osnovu naplate poreza trebalo bi da budu veći za 10,1 odsto nego u ovoj godini, pri čemu će rast prihoda od poreza na dobit biti najveći - 20,3 odsto, od naplate akciza 18,9 odsto, poreza na dodatu vrednost (PDV) 10,9 odsto i poreza na dohodak 7,6 procenata.

U rashode budžeta uračunate su tri povišice plata i penzija - u januaru od dva odsto, u aprilu i iznosiće koliko i tromesečni rast inflacije, kao i u oktobru, kada će biti uskladjene sa rastom šestomesečne inflacije i uvećane za polovinu rasta BDP-a u 2010. godini.

Budžet je, kako je ranije izjavila ministarka finansija Diana Dragutinović, u skladu sa fiskalnim pravilima koji su predviđeni Zakonom o budžetskom sistemu, a najznačajnije je što se prema tim pravilima ide na smanjenje budžetskog deficita, koji do 2015. godine treba da iznosi jedan odsto BDP.

U paketu sa budžetom za narednu godinu poslanici su usvojili i finansijske planove Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje za 2011. godinu.

U 2011. više će trošiti Narodna skupština, vlada...

Velika većina korisnika budžetskih sredstava iz vrha vlasti u Srbiji, računajući i Narodnu skupštinu i Vladu Srbije i njena ministarstva, na primer, dobiće, prema Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, više novca nego u 2010. Kako je rečeno u Ministarstvu finansija, razlog za povećanje fizičkog obima budžeta u 2011. godini je, između ostalog, najavljeno povećanje plata i penzija za dva odsto u januaru sledeće godine. Za te namene je potrebno obezbediti dodatnih 14 milijardi dinara.

Subvencije za poljoprivredu su, osim toga, povećane sa 18 milijardi na 20 milijardi dinara, ali će ukupno u poljoprivredu biti uloženo skoro 29 milijardi dinara, uključujući ostale izvore finansiranja, kažu u Ministarstva finansija.

U budžetu za 2011. godinu planirano je, inače, da se troškovi Narodne skupštine Srbije uvećaju, u odnosu na 2010, za 44 miliona dinara, uglavnom zbog predviđenog povećanja plata zaposlenih u parlamentu, tako da su ukupni rashodi predviđeni na oko 1,93 milijardi dinara.

Za potrebe predsednika Republike Srbije i njegovog kabineta planirano je oko 85 miliona dinara više u odnosu na 2010. godinu, što znači da će se za te namene naredne godine iz budžeta izdvojiti oko 242,9 miliona dinara. Za Kabinet predsednika Vlade Srbije planirano je 38,9 miliona dinara u budžetu za narednu godinu, ili oko 4,4 miliona dinara više. Generalni sekretarijat Vlade Srbije raspolagaće sa 362,2 miliona dinara u 2011. godini, što predstavlja povećanje za oko 42,9 miliona dinara, dok će Kancelarija za saradnju s medijima imati povećanje od 1,8 miliona na 69,6 miliona dinara u sledećoj godini. Avio-služba Vlade Srbije imaće na raspolaganju iduće godine 336,5 miliona dinara, prema 180,3 miliona koliko je izdvojeno u 2010.

Troškovi kabineta prvog potpredsednika vlade Ivice Dačića povećani su, u budžetu za iduću godinu, za oko 600.000 dinara, dok će kabinet potpredsednika vlade Božidara Djelića potrošati u narednoj godini za 3,3 miliona dinara više nego lane, a ukupno 45,1 milion dinara.

Kabinet potpredsednika vlade Jovana Krkobabića potrošiće oko milion dinara više nego 2010, dok su planirani rashodi Kancelarije za evropske integracije povećani na 186,8 miliona dinara, što je 73,8 miliona dinara više nego ove godine. Istovremeno, u budžetu za narednu godinu predvidjeni troškovi za kabinet potpredsednika vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića umanjeni su za 2,5 miliona dinara, u odnosu na prošlogodišnje izdatke.

Najveća sredstva u budžetu planirana su u razdelu Ministarstva finansija - oko 738,8 milijardi dinara, što je za oko 150 milijardi više nego u 2010. godini, a to povećanje uglavnom će biti utrošeno na otplatu glavnice za domaće i strane kredite.

U razdelu troškova za Ministarstvo poljoprivrede planirano je oko 32,6 milijardi dinara, što je za oko sedam milijardi dinara više nego ove godine, a Minisatrstvo ekonomje i regionalnog razvoja imaće na raspolaganju blizu šest milijadi dinara više u 2011. godini, ili nešto više od 47 milijardi dinara.

Ministarstvo za rudarstvo i energetiku imaće za oko 30 miliona dinara manje u sledećoj godini, jer će raspolagati sa oko 2,66 milijardi dinara, nasuprot prošlogodišnje 2,63 milijarde dinara, dok je za potrebe Ministarstva pravde predvidjeno oko 13,5 milijardi dinara u 2011. godini, što je više nego duplo u odnosu na ovu godinu kada je izdvojeno oko 6,5 milijardi dinara.

Ministarstvo za infrastrukturu raspolagaće sa oko 23,4 milijardi dinara, što je za oko 3,2 milijarde dinara više nego u budžetu za 2010. godinu, dok je za potrebe Ministarstva za Nacionalni investicioni plan budžet povećan sa 19,2 na oko 32,4 milijardi dinara u sledećoj godini.

Ministarstvo za telekomunikacije dobilo je skoro tri puta više sredstava u budžetu za sledeću godinu, jer je u ovoj godini na raspolaganju imalo 699,5 miliona, a u 2011. imaće oko 2,4 milijardi dinara, dok će Ministarstvo rada i socijalne politike raspolagati sa oko 118 milijardi dinara, ili za 19 milijardi više nego u tekućoj godini. U budžetu za 2011. godinu Ministarstvu za nauku biće namenjeno oko 19,1 milijardi dinara, nasuprot 18,4 milijardi dinara u ovoj godini, Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja predvidjeno je izdvajanje 21,7 milijardi dinara što je duplo više od 10,9 milijardi dinara u 2010. godini.

U budžetu za potrebe Ministarstva omladine i sporta predvidjeno je povećanje od 700 miliona, na oko 4,6 milijardi dinara, dok je uštedjeno oko 190 miliona dinara u rashodima Ministarstva kulture, tako da će ono raspolagati sa oko 6,31 milijardi dinara.

Ministarstvu za dijasporu povećana su sredstva za oko 13 miliona na 263,5 miliona dinara, a Ministarstvo za Kosovo i Metohiju dobiće 410 miliona dinara više u budžetu za narednu godinu i raspolagati sa oko 4,48 milijatrdi dinara, dok će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspolagati u narednoj godini sa 508,1 milio dinara ili oko 72 miliona više nego ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: