Struja treba da poskupi 13,7 odsto

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da je za narednu godinu projektovano povećanje cena električne energije izmedju 13,7 i 13,8 odsto.

Izvor: FoNet

Sreda, 29.12.2010.

13:11

Default images

"Da li će, kada ili koliko struja poskupeti odlučiće Vlada Srbije" kazao je Škundrić.

On, međutim, nije želeo da prejudicira odluku vlade, naglašavajući da će vlada u narednih nekoliko dana da razmatra, kako je rekao, "kompleksno pitanje cenovne politike u oblasti energetike", kao što je to urađeno u sektoru nafte.

On smatra da to eventualno poskupljenje neće značajno uticati na inflaciju, jer će doprineti da se obezbede sredstva za investicione zahvate u elektroprivredi. "To znači da će se obezbediti i zapošljavanje od 40.000 do 50.000 radnika u Srbiji", objašnjava Škunrdić.
U sektoru energetike ocenjujemo da je značajno da se izvrši cenovna harmonizacija u oblasti elektroenergetike, jer je EPS najveći investitor u zemlji, rekao je Škundrić.

On je naveo da je u proteklim godinama Srbija imala nivo investicione potrošnje koja je poticala iz NIS između 350 i 500 miliona evra. To nije samo značajno za EPS i održivi razvoj te kompanije, već i za sveukupnu ekonomiju zemlje, poručio je Škundrić.

Škundrić je naglasio da je EPS započela naplatu dugovanja za struju od velikih dužnika. "Ako bi se naplatila sva dugovanja", kako je istakao Škundrić, EPS bi obezbedila značajna sredstva za investicije.

Istovremeno, Elektroprivreda Srbije je planirala je poskupljenje struje od 1. januara 2011. od 15 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu Rudarskog basena Kolubara.

"Platforma plana EPS-a za 2011. urađena je prema poskupljenju električne energije od 15 procenata (planirano od 1. januara), gubicima (struje) od 13,8 i naplatom od 94 odsto", navodi se na sajtu Kolubare i dodaje da "plan daje dobre podloge za nesmetan rad i poslovanjeKolubare u narednoj godini" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: