Vlast nas 2010. prevarila 103 puta

U proteklih godinu dana najviše nas je lagao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, a za njim i Mlađan Dinkić, koji je i rekorder u davanju obećanja.

Izvor: Press

Sreda, 29.12.2010.

00:11

Default images

Vlada Srbije i predsednik Srbije Boris Tadić su u proteklih godinu dana 103 puta prevarili građane! Ili svaka tri i po dana po jednom.

Prema podacima sajta Istinomer, koji se bavi analizom i ocenjivanjem srpske političke scene, Vlada i predsednik Srbije dali su ovoj godini 139 obećanja, od kojih su ispunili tek 36.

Prema ovim podacima, građane Srbije najviše je puta slagao ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, čiju smo izjavu o 200 kilometara novog autoputa u ovoj godini proglasili i za „obećanje godine"! Odmah iza Mrkonjića je ministar ekonomije i lider G17 Plus Mlađan Dinkić, koji je apsolutni rekorder po davanju obećanja građanima. Od ministra Milutina Mrkonjića nismo dobili komentar što je poneo titulu šampiona u davanju praznih obećanja, dok u Ministarstvu ekonomije Mlađana Dinkića imaju zamerke na ovo istraživanje.

"Sporno je što su njemu pripisivana obećanja koja nisu u njegovoj nadležnosti. Ako se zalaže za veći transfer novca lokalnim samoupravama, realizacija nije do njega, već je to u nadležnosti Ministarstva finansija. Mlađan Dinkić ne beži od odgovornosti, niti se zaklanja iza bilo koga, ali je to istraživanje tendenciozno i nije fer", kažu u Dinkićevom kabinetu.

Prema ovim podacima, čiji su glavni kriterijumi bili istinitost, doslednost i ispunjenje obećanja, najviše pozitivnih ocena imaju gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je pokazao da vodi računa o tome šta poručuje.

Utvrđeno je da predsednik Srbije Boris Tadić veoma često govori o stvarima koje nisu iz njegovog domena i na koje ne može direktno da utiče.

Ni opozicija ne može da se pohvali iskrenošću prema narodu. Lider SNS-a Tomislav Nikolić od 16 obećanja čak 12 nije ispunio, što se objašnjava „promenom stranke i političkih stavova".

Glavni urednik sajta Istinomer Zvonko Ninkov kaže da je od analiziranih 160 političara i javnih ličnosti i ocenjenih skoro 750 izjava utvrđeno da je ispunjeno svako četvrto obećanje, dok tri od četiri izgovorene tvrdnje nisu potpuno istinite.

"Ministar Mrkonjić sam sebi zadaje rokove iako to niko od njega ne traži, a kasnije ne može da ih realizuje. Uz njega veliki broj neispunjenih obećanja ima i Dinkić, rekorder u davanju obećanja. U samom vrhu su ministri Slobodan Milosavljević i Diana Dragutinović. Zanimljivo je da Vuka Jeremića karakteriše doslednost, ali njegova obećanja demantuje stvarnost", navodi Ninkov.

On kaže da političari ne paze šta govore, daju nerealna obećanja, skloni su nipodaštavanju protivnika.

"Građani cene odgovornost i rad, što se vidi na primeru pozitivno ocenjenog gradonačelnika Đilasa. Zapamtili su i da je ispunio obećanje da će grad davati naknadu za trudnice. Tu je i Dačić, koji vodi računa o porukama. Političari su zaboravili na demokratske principe, da smo ih mi izabrali i da moraju da podnose račune za svoj rad", smatra Ninkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: