Domaća rakija na udaru novog zakona

Oko 15.000 malih proizvođača rakije u Srbiji mora da registruje delatnost i državi plaća porez ukoliko i dalje želi da se bavi prometom alkoholnih pića.

Izvor: Press

Petak, 10.12.2010.

00:13

Default images

Zakon koji ovo uređuje i koji je usklađen sa evropskim normama počeo je da važi još u junu, ali mali broj proizvođača je do sada otvorio firmu.

Oni moraju da kupe opremu vrednu oko 20.000 evra i unajme tehnologa, a svako ko proizvodi i prodaje rakiju na crno rizikuje kaznu od 50.000 do 300.000 dinara.

U Srbiji trenutno radi 258 registrovanih proizvođača, od čega je 165 velikih preduzeća. Međutim, procenjuje se da ima još najmanje 15.000 proizvođača koji nisu registrovani i koji od juna nelegalno prodaju rakiju. Jedini način da puste ovo piće u prodaju jeste ili da registruju firmu ili da sklope ugovor sa većim proizvođačem. Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić kaže da srpski seljaci neće moći više da prodaju rakiju na pijaci ako nisu registrovani.

"Prva opcija je da registruju proizvodnju i imaju adekvatne objekte, skladište i opremu za proizvodnju, ali i stručno lice, odnosno tehnologa, koji će im voditi proizvodnju. Tehnolog mora da vodi evidenciju i da garantuje da je rakija proizvedena zaista od voća", kaže on.

"Druga mogućnost je da se sklopi ugovor sa velikim proizvođačem. U tom slučaju postajete istureni proizvodni objekat te firme i oni su dužni da vam obezbede nadzor stručne osobe. Treći način je da više malih proizvođača udruži svoje voće i napravi zajednički objekat. Njima će biti lakše da zajedno plaćaju tehnologa koji će im voditi proizvodnju", objašnjava Pajkić.

Međutim, u svakom slučaju proizvođač mora da se registruje u ministarstvu i plaća porez državi. Pajkić ističe da je jedini način da se izbegne registracija firme da napravite dogovor o kooperaciji sa nekom velikom firmom, ali ćete opet morati da plaćate porez.
Inače, procenjuje se da se u Srbiji godišnje proizvede oko 12 miliona litara rakije, a pretpostavlja se da ima još toliko u sivim tokovima. Prosečna cena flaše je 600 dinara, a na porez i akcize po svakoj flaši država uzme oko 200 dinara. To znači da od rakije država godišnje može da zaradi najmanje 22 miliona evra.

Predsednik Udruženja „Srpska rakija" Dragan Đurić kaže da je zakon jako loš i da će povećati sivu ekonomiju.

"Privatni proizvođač više ne može da učestvuje u prometu! Rečeno je da može da proizvodi za sopstvene potrebe, ali ne i koliko. A zna se da u Srbiji svaki domaćin ima velike količine rakije. Imamo i problem sa seljacima koji su radili za velike proizvođače alkoholnih pića. Jer svaki seljak koji proizvede rakiju kao poluproizvod sada će biti u težoj situaciji i moraće da prodaje samo voće, što je mnogo manje novca", kaže Đurić.

Proizvođač Slavko Đurđević kaže da će samo za opremu seljacima biti potrebno od 20.000 do 50.000 evra. "Mislim da smo malo prenaglili sa ovim novim propisima, jer ima jako mnogo seljaka koji prave rakiju. Oni sada neće moći da prodaju već samo da proizvode za sebe", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: