Taksi skuplji, "nije sve u ceni"?

Uvođenje fiksnih tarifa za taksi vožnje od Aerodroma “Nikola Tesla” mnogi putnici dočekuju sa nevericom jer će neke vožnje plaćati barem 500 dinara više.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

00:13

Default images

Primera radi, od aerodroma do određenih delova Novog Beograda do sada je koštalo oko 800 dinara, dok će po novom cenovniku biti 700 dinara više.

U Gradu kažu da nije suština u ceni već u tome koliko je putnik siguran u ono što ga čeka. "Suština je u izvesnosti šta putnika čeka u taksiju, kaže Dejan Mali, član gradskog veća zadužen za saobraćaj.

"Do sada je bilo da se ne zna koliko će otkucati taksimetar, bilo je i zloupotreba od strane pojedinih taksista, ali prednost sistema tarifa je u tome što će putnik sada sesti u vozilo sa vaučerom na kom će mu tačno pisati koliko košta vožnja i bezbrižno se voziti", dodaje Mali. Da će vožnja biti skuplja vidi se i na konkretnim primerima. Od Aerodroma do Bloka 65 u Novom Beogradu (preko Surčinske i Vojvođanske ulice) ima 10 kilometara puta. Po važećem cenovniku ta vožnja bi iznosila 800 dinara u prvoj tarifi, 1.000 u drugoj (ukoliko se uračuna i 10 minuta čekanja). Po fiksnom cenvniku određeno je da vožnja do Novog Beograda košta 1.500 dinara.

Drugi primer takođe pokazuje drastičnu razliku. Od Aerodroma do Borče ima oko 27 kilometara. U prvoj tarifi, ako taksista ne uključi turbinu, vožnja košta 1.800 dinara, u drugoj oko 2.200. Po fiksnom cenovniku vožnja do Borče naplaćivaće se 3.000 dinara.

Moguće rešenje je bilo, navodi Mali, da se uvede veliki broj zona ali su čelnici grada računali da će jednostavniji sistem bolje funkcionisati. Ako im ne odgovara novi sistem naplate, koji će svakako biti pouzdaniji, nažalost ne i jeftiniji, građanima je uvek na raspolaganju da pozovu taksi telefonom. Prethodno će biti potrebno da se popnu na gornji, polazni terminal i tu sačekaju vozilo.

Sa novim cenovnikom Beograd ulazi u krug skupljih gradova u regionu i Evropi po taksi prevozu sa Aerodroma. Primera radi, u Pragu vožnja od aerodroma do centra grada košta 6,5 evra, dok će u Beogradu biti 15 evra. Sa aerodroma u Edinburgu prevoz do najudaljenije moguće destinacije košta 25 evra, a u Beogradu će to biti 70 evra.

"Ako se porede cene prevoza sa aerodroma do centra grada u ostalim gradovima Evrope, Beograd nije skup. Postoje tarife koje su jeftinije na drugim aerodromima ali mi smo i dalje među jeftinijim gradovima kada je reč o prevozu od aerodroma", kaže, međutim, Dejan Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: