Užičani će prerađivati lososa

Norveška kompanija „Euro BB“ spremna je da u Užicu investira tri miliona evra u otvaranje fabrike za filetiranje i dimljenje ribe.

Izvor: Blic

Sreda, 03.11.2010.

09:17

Default images

Ako sve bude teklo po planu preduzeća koje bi zapošljavalo 250 radnika i prerađivalo minimum 11.000 tona lososa i skuše godišnje, počelo bi s radom u maju.

Rolf Bon, većinski vlasnik i poznati skandinavski biznismen kaže da je za ulaganje u Srbiju bilo presudno to što je radna snaga znatno jeftninija nego u Norveškoj.

"U Norveškoj je preskupa radna snaga. Većina kompanija koje se bave preradom ribe izmešta pogone u baltičke zemlje i jugoistočnu Evropu gde su radnici manje plaćeni. Čak se odlučuju i za Kinu do koje su potrebna tri dana vožnje brodom da bi se transportovala riba iz Severnog mora", kaže Rolf Bon. Bonov partner sa srpske strane Branislav Jezdimirović, Užičanin sa norveškim državljanstvom objašnjava da je namera kompanije „Euro BB“ je da pogone otvori u naselju Bela Zemlja, u hali koja će se naći na prodaji putem direktne pogodbe.

"Dostavili smo ponudu državi i očekujemo da postanemo vlasnici tog objekta. Potom nas očekuje rekonstrukcija prostora i kupovina opreme za prvu fazu pripreme", kaže Jezdimirović.

Sa gradom Užicem i Ministarstvom ekonomije „Euro BB“ je već potpisao memorandum o razumevanju u vezi s otvaranjem fabrike. U tom aktu investitori su najavili ulaganje od tri miliona evra i zapošljavanje 250 radnika u roku od tri godine, lokalna samouprava obavezala se da izgradi nedostajuću komunalnu infrastrukturu, dok je država obećala subvenciju od 4.800 evra po radniku.

"Izvesno je da ćemo imati sigurno tržište, najvećim delom izvozno, jer nam kompanija „AkerSeaFood“ nudi ugovor o preradi oko 11.000 tona lososa godišnje. U pregovorima o saradnji smo i s banjalučkim „Fratelo trejdom“ koji već ima hladnjače kapaciteta 3.000 tona. Mi bismo koristili njihove hladnjače, a oni bi od nas dobijali na preradu deo programa. Najveći problem, zbog velikih količina ribe koja će nam se dopremati, jeste nepostojanje autoputa i neizvesnost oko otvaranja aerodroma Ponikve", kaže Jezdimirović.

Lokalne vlasti nisu za 10 godina uspele da privole nijednog ino-ulagača da pokrene posao, zato se u otvaranju fabrike za preradu ribe vidi šansa.

"Svaku realnu inicijativu, kao što je ova, podržaće lokalna samouprava. Grad je preuzeo obavezu da proširi pristupni put na Beloj Zemlji i ubrza već planiranu izradu kanalizacije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Tu smo i da maksimalno ubrzamo proceduru oko izdavanja dozvola", obećava Milovan Petrović, zamenik gradonačelnika Užica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: