Telekom:Država možda proda samo 31%

Država pregovara sa kompanijom OTE oi zajedničkoj trgovini akcijama Telekoma Srbije. U tom slučaju, Srbija bi na tenderu prodala 31, a Grci svojih 20 odsto.

Izvor: Novosti

Petak, 22.10.2010.

00:09

Default images

Najava mogućeg zajedničkog nastupa države, kao većinskog partnera u Telekomu Srbije, i manjinskog vlasnika ove kompanije, koju je dao predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, otvorila je dilemu sa koliko će para država nakon prodaje većinskog paketa nacionalnog teleoperatera raspolagati.

Jer, ukoliko se bude prodavalo svega 31 odsto državnih akcija, za to budžet, odnosno novoformiran fond države može da bude bogatiji samo za oko 750 miliona evra, a ne kako se ovih dana izvode računice za 1,4 milijarde evra. Kako je rečeno u Vladi Srbije, pregovori sa grčkom kompanijom OTE o njihovim planovima vezanim za vlasništvo u Telekomu traju više od pola godine.

"Za to vreme, sa partnerima smo razmatrali više opcija. Prvobitno, kada se država opredelila za prodaju 40 odsto akcija u srpskom teleoperateru, sa Grcima je razmatrana mogućnost da oni, kao trenutni vlasnici 20 odsto akcija ove firme, kupe taj paket", kažu u Vladi.

Međutim, kako i sama grčka kompanija OTE, nakon otpočinjanja svetske ekonomske krize, ima finansijskih problema, od ove ideje se odustalo.

Poslednjih meseci, kao aktuelna, iskristalisala se priča o mogućem dogovoru partnera u Telekomu, a koji bi podrazumevao da država odmah uđe u prodaju većinskog paketa (51 odsto akcija), a da se OTE, kao manjinski partner, obaveže da će u narednih godinu dana prodati svoj paket od 20 odsto akcija novom strateškom partneru. Ni na ovu ponudu, država Srbija još nije dobila odgovor.

U Vladi Srbije, inače, ne vide ništa sporno u činjenici da je upućen javni poziv za prodaju većinskog paketa srpskog teleoperatera. "Poziv je raspisan za prodaju većinskog paketa akcija Telekoma, a privatizacioni savetnik je dao svoju procenu vrednosti cele firme na 2,47 milijardi evra", kažu u Vladi i dodaju da bi, u slučaju da Grci prihvate novu ponudu, po istoj ceni bilo prodato njihovih 20 odsto i državnih 31 odsto akcija Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: