Objavljen tender za Telekom Srbije

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, a rok za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar.

Izvor: Beta

Sreda, 20.10.2010.

09:36

Default images

Uslov za učešće na tenderu je da potencijalni kupac bude telekomunikaciona kompanija koja je pružala telekomunikacione usluge najmanje pet godina pre objavljivanja tendera, sa najmanje 20 miliona pretplatnika fiksne i mobilne telefonije i Interneta na kraju 2009.

Neopdhodno je i da je tržišna kapitalizacija ponuđača, odnosno vrednost kompanije bila najmanje tri milijarde evra 30. septembra 2010, kao i da je u prethodnoj poslovnoj godini imao konsolidovani prihod veći od četiri milijarde evra i konsolidovana sredstva od najamnje pet milijardi evra.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi koje predvodi kompanija sa najmanje 51 odsto udela u konzoricijumu i koja ispunjava tenderske uslove, navodi se u oglasu.

Potrebno je da zainteresovani kupci uplate i 10.000 evra za otkup tenderske dokumentacije, u kojoj će biti navedeni detalji o roku i načinu podnošenja ponuda za kupovinu Telekoma Srbije. Ministarstvo finansija će pismenim putem obavestiti zainteresovane kupce da li ispunjavaju uslove tendera, pošto privatizacioni savetnik Siti grup (Citigroup) analizira zahteve, a kvalifikovani kupci će dobijati tendersku dokumentaciju od 1. novembra.

Vlada Srbije odlučila je 14. oktobra da proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je ranije da su za Telekom zainteresovana četiri velika i ozbiljna kupca – Telekom Austrije, Oraskom, Frans telekom i Dojče telekom.

Najavljeno je da će vlada odrediti minimalnu cenu za 51 odsto akcija Telekoma Srbije, a ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da ta cena ne bi trebalo da bude manja od 1,4 milijarde evra.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u Srbiji, navodi se na sajtu www. telekom.rs.

Telekom je već bio prodat 1997. italijanskom Telekomu i grčkoj kompaniji OTE, a Vlada Srbije je kasnije od Telekoma Italija otkupila akcije srpke telekomunikacione kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: