Vojska dobija stanove i u Užicu

Posle Beograda, dogovor o zameni vojne imovine za stanove postigli i čelnici Užica i Ministarstva odbrane.

Izvor: Press

Utorak, 28.09.2010.

10:13

Default images

Opština Užice će tako Ministarstvu odbrane u narednih nekoliko godina ustupiti 6.300 kvadratnih metara stambenog prostora u zamenu za kasarnu „4. puk" i Dom Vojske.

Imovina vojske neće, međutim, kao u prestonici biti iskorišćena za gradnju jeftinijih stanova, jer lokalna samouprava planira da kasarnu pretvori u Univerzitet, a Dom vojske će biti namenjen mladima.

Prema proceni Poreske uprave, vrednost kasarne koja se prostire na oko 26 hektara i prostor pod objektima od 17.000 kvadratnih metara iznosi osam miliona evra. Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je da bi za u zamenu za kasarnu grad trebalo da izgradi 5.100 kvadrata stanova za Ministarstvo odbrane.

Nameravamo da te stanove izgradimo do 2012. godine, a postoji i varijanta da se to uradi u fazama tokom pet godina. Kasarna bi se na taj način krajem 2011. ili početkom 2012. godine uknjižila kao imovina grada” rekao je gradonačelnik Užica Jovan Marković, i dodao da su već predviđene lokacije u naseljima Turica, Krčagovo i Carina.

Nakon preuzimanja kasarne stvorili bi se uslovi za realizaciju projekta integrisanog univerziteta u Užicu, a ta ideja već odavno postoji u lokalnoj samoupravi.

Ideja je da postojeći Učiteljski fakultet, koji poseduje akreditaciju za sva tri nivoa studija, bude nosilac tih aktivnosti. Visoka poslovna-tehnička škola trebalo bi da predloži smer iz oblasti tehničkih i tehnoloških nauka koji bi mogao da preraste u akademske studije. Treći smer na tom univerzitetu trebalo bi da bude umetnost. Do 2012. godine bi se zaokružila ideja o integrisanom univerzitetu i Užice bi postalo univerzitetski centar zapadne Srbije”, objasnio je Marković.

Skupština je prihvatila i procenu vrednosti Doma Vojske Srbije od 140 miliona dinara i zatražiće od Vlade Srbije odobrenje za izgradnju stanova u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

“Poreska uprava je procenila da Dom Vojske vredi 140 miliona dinara i mi smo prihvatili tu procenu i dogovorili se sa Ministarstvom odbrane da za taj objekat razmenimo 1.200 kvadratnih metara stambenog prostora za tri godine”, kaže gradonačelnik Užica.

Do septembra 2011. Vojsci će biti predato 500 kvadrata stanova, koji su u posedu grada i koje će opština adaptirati, posle čega će postati vlasnik Doma Vojske, precizirao je Marković. “Naredne dve godine trebalo bi da izgradimo po 350 kvadrata stambenog prostora i tako ćemo otkupiti u potpunosti taj objekat, koji će biti namenjen mladima”, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: