Dinkić: Kriza prošla, sledi rast

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je kriza prošla, da ćemo ove godine imati blagi privredni rast, a sledeće godine očekuje rast od najmanje četiri odsto.

Izvor: Beta

Sreda, 22.09.2010.

16:17

Default images

On navodi i da je vreme da se opštinama vrate transferna sredstva na stari nivo i usvoji Zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama.

Iako su transferna sredstva u domenu Ministarstva finansija, "ja ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja podržavam zahtev Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) da se ona vrate, kako bi opštine mogle da raspolažu sa što više sredstava", istakao je Dinkić.

On je napomenuo da su opštine kao i cela država prošle veoma težak period, i istakao da "nikada ne bi stao iza onih opština koje imaju predimenzioniranu administraciju", ali sve druge opštine koje se racionalno ponašaju i nemaju mnogo činovnika, a zakinute su, objektivno i opravdano traže vraćanje transfernih sredstava na stari nivo.

"Krajnje je vreme i da na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja skupštine Srbije, usvojimo Zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama", rekao je Dinkić i podsetio da je upravo SKGO "ta koja je još 2006. godine na tome insistirala".

Više nemamo vremena za čekanje, jer sa većim transfernim sredstvima i većom imovinom, lokalne samouprave će mnogo bolje gazdovati, nego da za svaku saglasnost odlaze u Republičku direkciju za imovinu, ocenio je Dinkić.

On je dodao da se vraćanje imovine opštinama, pokazalo dobrim u brojnim slučajevima u Evropi, "a pokazuje se i kod nas u opštinama koje su naprednije od drugih i u kojima administrativni aparat nije slaba tačka".

Milijardu dinara za lokalnu samoupravu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da će do kraja godine iz republičkog budžeta biti izdvojeno još milijardu dinara za lokalnu samoupravu.
Cvetković je kazao da će polovina tog novca biti za najsiromašnije opštine u Srbiji.

"Predstavnici opština najviše žalili na smanjenje transfernih sredstava iz budžeta i nedovoljnu komunikaciju lokalne samouprave sa centralnom vlasti", kazao je on.

Premijer je kazao da je sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarao i o decentralizaciji i povećanju zaposlenosti.

"Država će pomoći izgradnju infrastrukture za privlačenje velikih investitora, ali stoji i deo posla koji mogu da urade lokalne samouprave", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: