Dinkić: Moramo više da trošimo

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je večeras da se zalaže za veću potrošnju, jer je to uslov i za rast izvoza.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

00:09

Default images

"Spadam u one koji se zalažu da sada, u ovoj fazi kada smo suštinski i statistički izašli iz recesije, treba što više da se troši“, rekao je Dinkić.

Potpredsednik Vlade Srbije dodaje da to jeste teško, ali da će „ako se više troši, više i da se proizvodi".

Dinkić je kazao da je naša zemlja ove godine ostvarila rast izvoza od 20 odsto, ali je to "nedovoljno da se oseti na standardu stanovnika, jer je domaća tražnja mala zbog zamrznutih plata i penzija".

"Zbog toga sam se zalagao, u poslednjim pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, da se što pre odmrznu plate i penzije i da što više penzionera dobije jednokratnu pomoć od pet hiljada dinara", rekao je Dinkić, uz napomenu da je reč o sumi od ukupno sedam milijardi dinara.

Deo tog novca će, prema rečima Dinkića, otići u potrošnju i od toga će imati koristi domaća poljoprivreda i proizvođači hrane, što znači da će se zbog jače tražnje podstaći i proizvodnja.

Kao najbolje rešenje za brži izlazak iz krize Dinkić smatra odmrzavanje plata i da se, istovremeno, pomogne onima koji su najugorženiji kroz povećanje minimalne cene rada, na čemu insistira i Samostalni sindikat Srbije.

Dinkić je rekao i da, u cilju bržeg privrednog napretka zemlje, "treba dovesti neke nove investitore kao što je torinski Fijat ili južnokorejska kompanija Jura koja je došla u Raču i za samo četiri meseca zaposlila 1.300 radnika, a do kraja ove godine vratiće sav novac koji je od države dobila na ime podsticaja za nova radna mesta“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: