U Beogradu nema stana bez 200 evra

Studenti u Beogradu najčešće traže stan u širem centru grada, za koji moraju da izdvoje najmanje 200 evra.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

09:54

Default images

Uprkos tome, najviše njih ne želi da stanuje na periferiji, gde je dosta jeftinije.

Najpopularnije lokacije su Vračar, samo gradsko jezgro, ali i pojedini skuplji delovi Novog Beograda, kao što su potez oko Arene, starog i novog Merkatora.

Zbog ekonomske krize smanjena je potražnja za nekretninama, ali većina onih koji zbog studija dolaze u glavni grad i čiji roditelji imaju novca za rentu ne spuštaju kriterijume kada je komfor u pitanju.

U agenciji za iznajmljivanje nekretnina navode da cena iznajmljivanja zavisi od toga da li je stan nov i lepo namešten, ali da je minimalna cena kirije 200 evra.

Pronaći stan za 100-150 evra u Beogradu je nemoguća misija, To je uglavnom neka udžerica koja prokišnjava ili suteren. Prosečni studentski stanovi, jednoiposobni i dvosobni, u svim delovima grada kreću se između 250 i 300 evra. Jedino se na Karaburmi, Ceraku, Vidikovcu i Žarkovu mogu naći i za sumu od 200 do 250 evra, kažu u agencijama.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja podstanara Velegrad Mirko Mirković kaže da studenti uglavnom nemaju problema sa kvalitetom stana jer su zainteresovani za centar grada, gde su stanovi mahom u dobrom stanju. On navodi i da se studenti najčešće javljaju udruženju kada imaju problem sa stanodavcem ili agencijom koja posreduje pri izdavanju.

Agenti agencije Zona rent navode da su ranije studenti pristajali i na lošije uslove, ali da je sada mnogo bolji izbor, jer su vlasnici shvatili da moraju da srede stan ako hoće da ga izdaju, čak i studentu.

Ako se ovom iznosu dodaju i mesečni računi za struju, infostan, telefon i ostale troškove, koji su najčešće oko 100 evra mesečno, ispada da studentski život nimalo nije jeftin. Ipak, oni su se dosetili i žive bar sa jednim cimerom, te uglavnom traže dvosoban stan i dele troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: